Bakłażan faszerowany
- Bakłażan - 1 większa sztuka (500 g)
- Makaron gryczany (100 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Ser mozzarella light (125 g)
- Ser parmezan (25 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na bakłażan faszerowany krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę. Następnie natnij miąższ bakłażana w kratkę nie nacinając skórki.
Bakłażana dopraw solą i pieprzem, następnie skrop oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 20 minut.
Po tym czasie bakłażana wyciągnij, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź go.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do warzyw dodaj pokrojony miąższ bakłażana i chwilę podsmażyć. Następnie dodać przecier pomidory, przyprawy, całość wymieszaj i zagotuj.
Składniki z patelni odstaw z ognia, wymieszaj je z ugotowanym makaronem i pokrojoną w kostkę mozzarellą.
Farsz ułóż w wdrażanych bakłażanach i wierzch posyp startym parmezanem.
Bakłażany ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 minut.
Więcej informacji na temat bakłażana faszerowanego
Bakłażan faszerowany to pomysł na smaczny warzywny obiad. Jeżeli jesteś osoba na diecie redukcyjnej lub wegetariańskiej przepis na bakłażana faszerowanego bez mięsa w sosie pomidorowym nadawać będzie się idealnie na twój posiłek. Nadziewany pieczony bakłażan jest prosty w przygotowaniu i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, żeby poradzić sobie z przepisem. Składniki które będą Ci potrzebne to bakłażan, makaron gryczany, cebula, przecier pomidorowy, mozzarella, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek.
Jak przygotować bakłażana? Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę po czym natnij miąższ bakłażana w kostkę. Bakłażana dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyciągnij bakłażana i wydrąż z niego miąższ i pokrój go w kostkę. Makaron ugotuj. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę z przyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelnie dodaj pokrojony miąższ bakłażana i podsmaż. Następnie dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj. Składniki z patelni wymieszaj z ugotowanym makaronem i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Farsz ułóż w wdrażanych bakłażanach i wierzch posyp startym parmezanem. Bakłażan ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 minut, aby ser na jego wierzchu stopił się.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Podsumowując oberżyna faszerowana z pomidorami sprawdzi się jako bezmięsny obiad dla całej rodziny. Obiad ten przygotujesz bardzo szybko, bez konieczności posiadania dużych zdolności kulinarnych. Możemy przygotować również wersję z mięsem wystarczy dodać do farszu ulubione mięso np. pokrojony w kostkę kurczak lub mięso mielone.
Alergeny w bakłażanie faszerowanym
Lista alergenów dla bakłażana faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
- Ser parmezan
Wartości odżywcze bakłażana faszerowanego
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.