Baklawa
- Ciasto filo (300 g)
- Pistacje (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Cukier (150 g)
- Miód (50 g)
Przepis na baklawę krok po kroku
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.
Następnie blaszkę do pieczenia posmaruj cienką warstwą masła.
Obrane pistacje posiekaj na mniejsze kawałki.
Pistacje wymieszaj z dodatkiem cynamonu.
Masło rozpuść w garnuszku.
Ciasto filo pokrój na kawałki, które zmieszczą się w blaszce.
Płat ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, następnie połóż kolejny płat ciasta i posmaruj go masłem, czynność powtórz jeszcze cztery razy.
Następnie na sześć warstw ciasta wsyp około 1/3 przygotowanych pistacji.
Na pistacje ułóż sześć płatów ciasta filo, każdy z nich posmaruj masłem.
Ciasto posyp 1/2 pozostałych pistacji.
Powtórz jeszcze raz krok z ciastem i pistacjami.
Surowe ciasto pokrój w małe kwadraty.
Tak przygotowane ciasto piecz przez około 40 minut do zazłocenia wierzchu ciasta.
W garnku zagotuj pół szklanki wody, miód, cukier oraz sok z cytryny.
Przygotowanym syropem zalej upieczoną baklawę.
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
-
Blok czekoladowy
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat baklawy
Baklawa z pistacjami to doskonała propozycja na smaczny deser podany z dodatkiem kawy czy herbaty. Kuchnia turecka, grecka czy bułgarska - to właśnie z tych kuchni wywodzi się to smaczne ciasto. Przepis na baklawę W syropie jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tego pysznego ciasta to: ciasto filo, pistacje, masło, sok z cytryny, cukier, miód oraz cynamon. Produkty spożywcze ww. dostępne są w większości dużych sklepów spożywczych, jednak ich cena jest stosunkowo wysoka.
Jak zrobić baklawę? Obrane pistacje posiekaj na mniejsze kawałki. Pistacje wymieszaj z dodatkiem cynamonu. Masło rozpuść w garnuszku. Ciasto filo pokrój na kawałki, które zmieszczą się w blaszce. Płat ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, następnie połóż kolejny płat ciasta i posmaruj go masłem, czynność powtórz jeszcze cztery razy. Następnie na sześć warstw ciasta wsyp około 1/3 przygotowanych pistacji. Czynność powtórz kilka razy, do momentu wykorzystania wszystkich składników. Następnie nieupieczone jeszcze ciasto pokrój w blaszce na mniejsze kawałki. Kolejnym krokiem jest upieczenie ciasta w nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia przygotuj sos z wody, miodu, soku z cytryny oraz skórki z cytryny. Gotowe ciasto zalej syropem cytrynowym i pozostaw do wystudzenia.
Pistacje to orzechy, które zawierają sporej ilości potasu, wapnia oraz witaminy E. Witamina ta odpowiada za wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. Zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny i zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Podsumowując orzechowa baklawa to doskonała propozycja na smaczny deser, który pochodzi z kuchni tureckiej. Warto pamiętać, że ciasto jest dość kaloryczne. Baklawa świetnie smakuje podana na zimno, dlatego warto ją dobrze wystudzić przed podaniem. Pistacje wykorzystane do przygotowania ciasta są bogate w składniki mineralne oraz witaminy, których podasz na odpowiednim poziomie, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w baklawie
Lista alergenów dla baklawy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze baklawy
Baklawa to danie dość kaloryczne, dlatego warto zwrócić uwagę na jego podaż w diecie. Wykorzystanie pistacji do jego przygotowania znacząco podnosi jego wartość odżywczą.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.