Przepis na baklavę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia, pędzelek, miska

Orzechy drobno posiekaj i wymieszaj z cynamonem oraz cukrem. Całość podziel na 3 mniej więcej równe części.

Masło roztop w garnku na małym ogniu.

Ciasto filo pokrój na prostokąty dopasowane rozmiarem do blaszki, jakiej użyjesz do upieczenia baklavy.

Za pomocą pędzelka posmaruj blaszkę roztopionym masłem. Następnie połóż pierwszy arkusz ciasta i posmaruj je masłem, przykryj kolejnym arkuszem i znów posmaruj masłem. Czynność powtórz aż na dolnej warstwie znajdzie się 8 arkuszy ciasta.

Ciasto filo posmarowane masłem posyp równomiernie mieszanką orzechów, na wierzch połóż arkusz ciasta, posmaruj go masłem, połóż jeszcze jedne arkusz i posmaruj go masłem. Następnie ciasto posyp mieszanką orzechową. Czynność powtórz jeszcze raz.

Na wierzch orzechów połóż arkusz ciasta filo, posmaruj go masłem - czynność powtórz, aż na wierzchu ciasta znajdzie się 8 arkuszy ciasta filo. WIerzch ciasta filo posmaruj również masłem.

Tak przygotowane ciasto pokrój na mniejsze kawałki. Upewnij się, że ciasto jest dokładnie docięte.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

W tym czasie do rondelka wlej wodę (mniej jak pół szklanki), dodaj miód, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Całość gotuj około 10 minut.

Upieczoną baklavę polej przygotowanym syropem cytrynowym.

Ciasto pozostaw do ostygnięcia. Jego wierzch możesz udekorować posiekanymi orzechami.

Baklava ułożona na ozdobnym talerzu. Udekorowana jest listkami mięty. Dookoła talerza leżą porozrzucane pistacje.
Baklava
Koszt przygotowania dania
23.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Baklava - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o baklavie

Baklava z ciasta filo to doskonała propozycja na smaczny deser, która jest rozpowszechniona w wielu regionach świata. Kuchnia turecka, grecka czy bułgarska - to właśnie z tych kuchni wywodzi się to smaczne danie. Przepis na baklavę turecką jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Aby wykonać baklavę niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: ciasto filo, cukier, masło, miód, orzechy włoskie, skórka z cytryny, sok z cytryny oraz cynamon.

A więc jak przygotować deser baklava? Orzechy posiekaj i wymieszaj z cynamonem oraz cukrem. W blaszce ułóż kilka warstw ciasta filo posmarowanego masłem, następnie posyp częścią orzechów, którą przełóż ciastem filo posmarowanym roztopionym masłem. Czynność powtórz kilka razy, do momentu wykorzystania wszystkich składników. Następnie nieupieczone jeszcze ciasto pokrój w blaszce na mniejsze kawałki. Kolejnym krokiem jest upieczenie ciasta w nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia przygotuj sos z wody, miodu, soku z cytryny oraz skórki z cytryny. Tak przygotowaną baklawę podawaj w syropie cytrynowym. Gotowy deser możesz udekorować pistacjami.

W orzechach słodkich znajduję się spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Kwasy te obniżają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. W orzechach tych znajdziemy również spore ilości fosforu, który poprawia pracę mózgu (spożywanie orzechów szczególnie zalecana jest dla osób uczących się).

Podsumowując baklawa orzechowa to doskonałam propozycja na smaczny deser pochodzący z kuchni tureckiej. Pamiętaj jednak, że ciasto to będzie dość kaloryczne, dlatego uważaj na jego ilość w swoim jadłospisie. Baklawa świetnie smakuje na zimno, dlatego warto przed podaniem dobrze ją wystudzić. W jej składzie znajdziemy orzechy, które posiadają wiele składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze baklavy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - baklava kcal
Białko
7.10 g
4.62 g

Węglowodany w baklavie

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
47.44 g
30.84 g
Węglowodany przyswajalne
45.02 g
29.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.42 g
1.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
28.40 g
18.46 g
Tłuszcze nasycone
10.53 g
6.85 g
Tłuszcze nienasycone
17.87 g
11.62 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
33.08 mg
21.50 mg

Witaminy w przepisie na baklavę

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina C
0.38 mg
0.25 mg

Składniki mineralne w przepisie na baklavę

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
148.23 mg
96.35 mg
Wapń
44.23 mg
28.75 mg
Żelazo
1.97 mg
1.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny baklavy 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w baklavie

Lista alergenów dla baklavy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania baklavy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
250 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 250 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na baklavę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób