Bagietka czosnkowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Drożdże suche (10 g)
- Cukier (10 g)
- Masło (120 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Czosnek - 5 ząbków (50 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na bagietkę czosnkową krok po kroku
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, drożdże instant, masło (20 g), cukier, żółtko jajka oraz wodę o temperaturze pokojowej (130 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Masa powinna być elastyczna i nie przywierać. Gotową odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe. Do miski dodajemy ciepłe masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Gotowe ciasto drożdżowe formujemy w rulon przypominający kształtem bagietkę.
Delikatnie nacinamy ją wzdłuż tak, aby zrobić miejsce na masełko.
Bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Następnie wyjmujemy je. Do naciętych miejsc wkładamy po łyżeczce masła czosnkowego. Jeśli będzie potrzeba nacięcia, poprawiamy, aby były głębsze.
Gotowe bagietki owijamy folią spożywczą.
Wkładamy je ponownie do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 200 st. C.
Więcej informacji na temat bagietki czosnkowej
Smaczna bagietka czosnkowa z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie do wielu potraw na ciepło i zimno. Domowe pieczywo z masłem czosnkowym jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić bagietki czosnkowe? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku do miski wsypujemy mąkę pszenną, drożdże instant, masło (20 g), cukier, żółtko jajka oraz wodę o temperaturze pokojowej (130 ml). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być elastyczna i nie przywierać. Gotową odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe. Do miski dodajemy ciepłe masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Gotowe ciasto drożdżowe formujemy w rulon przypominający kształtem bagietkę. Delikatnie nacinamy ją wzdłuż tak, aby zrobić miejsce na masełko. Bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut. Następnie wyjmujemy je. Do naciętych miejsc wkładamy po łyżeczce masła czosnkowego. Jeśli będzie potrzeba nacięcia, poprawiamy, aby były głębsze. Gotowe bagietki owijamy folią spożywczą. Wkładamy je ponownie do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Sprawdzony przepis na bagietkę czosnkową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Pyszne pieczywo odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Bez przeszkód możemy samodzielnie zrobić je w domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w bagietce czosnkowej
Lista alergenów dla bagietki czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze bagietki czosnkowej
Bagietki mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(530g)
Węglowodany
(530g)
Tłuszcze
(530g)
Witaminy
(530g)
Składniki mineralne
(530g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.