Bacalhau

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bacalhau podana z warzywami na białym talerzu.
Bacalhau
Bacalhau to tradycyjny wyrób kuchni portugalskiej. Jest to suszona solona ryba, którą dodaje się jako przyprawę do wielu potraw takich jak jajecznica czy zapiekanki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
1168 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Bacalhau (420 g)
  • Ziemniaki późne 7 średnich sztuk (700 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na bacalhau krok po kroku

Suszoną rybę namocz w wodzie przez około 24 godziny.

Po tym czasie porwij rybę na kawałki.

Podczas moczenia wymieniaj kilkukrotnie wodę.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno razem z czosnkiem. Składniki zeszklij na patelni.

Dodaj na patelnię kawałki ryby i dosmaż, dodaj resztę składników i wymieszaj.

Ubij jajka, dopraw pieprzem i wlej na patelnię.

Cały czas mieszając smaż na małym ogniu, aż masa się zetnie.

Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na bacalhau
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat bacalhau

Bacalhau to tradycyjny portugalski dodatek do wielu dań. Tak jak we Włoszech prosciutto czy parmezan w Portugalii to właśnie Bacalhau czyli suszony dorsz jest wyrobem narodowym. Solony a następnie suszony dorsz w płatach jest bardzo specyficzny w smaku i zapachu. Jest oczywiście słony i istnieje ponad 1000 dań, które można z nim przygotować. Historia głosi, że dorsz przygotowywany jest już od ponad 500 lat. W dawnych czasach był to swojego rodzaju sposób na przechowanie ryby. Dorsz jest doskonałą rybą do poddania jej procesowi suszenia, gdyż zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Portugalia słynie z ryb i owoców morza, gdyż bardzo duża część kraju ma dostęp do morza i oceanu. Tradycyjne Bacalhau można kupić w Portugalii. Przepis na bacalhau jest prosty i nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Najbardziej popularna potrawa portugalska z suszonym dorszem to bacalhau a bras. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, jajka, bacalhau, pieprz, natka pietruszki, czosnek.

Jak przygotować bacalhau a bras? Suszoną rybę należy namoczyć w wodzie przez około 24 godziny. Po tym czasie porwij rybę na kawałki. Podczas moczenia wymieniaj kilkukrotnie wodę. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno razem z czosnkiem. Zeszklij na patelni. Dodaj na patelnię kawałki ryby i dosmaż, dodaj resztę składników i wymieszaj. Ubij jajka, dopraw pieprzem i wlej na patelnię. Mieszaj aż masa się zetnie. Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3, tak ważne dla naszego zdrowia i wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu.

Podsumowując pyszne danie z ziemniakami jest doskonałą propozycja na pyszny obiad po portugalsku. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Alergeny w bacalhau

Lista alergenów dla bacalhau przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bacalhau
    • Jajko

Wartości odżywcze bacalhau

na 100g gotowej potrawy

Bacalhau to doskonałe danie zawierające białko zwierzęce oraz kwasy omega 3. Jest ono także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera także niezbędne składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
194.68
1168.07
Białko (g)
16.99
101.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
8.05
48.28
Węglowodany przyswajalne (g)
7.01
42.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
6.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
10.12
60.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
9.23
Tłuszcze nienasycone (g)
8.58
51.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.92
35.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.66
15.95
Cholesterol (mg)
98.21
589.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
37.07
222.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.37
14.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.20
55.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.23
7.39
Witamina E (mg)
0.82
4.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.07
222.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.08
12.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.22
133.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.53
3.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
1581.51
9489.03
Potas (mg)
526.34
3158.02
Wapń (mg)
53.15
318.88
Fosfor (mg)
269.97
1619.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.54
249.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
7.13
Cynk (mg)
0.71
4.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bacalhau 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bacalhau

Koszt składników
279.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bacalhau
420 g
260.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
54.60
Za 420 g
Ziemniaki późne
700 g
7 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
279.00