Bacalhau
- Bacalhau (420 g)
- Ziemniaki późne - 7 średnich sztuk (700 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
Przepis na bacalhau krok po kroku
Suszoną rybę namocz w wodzie przez około 24 godziny.
Po tym czasie porwij rybę na kawałki.
Podczas moczenia wymieniaj kilkukrotnie wodę.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno razem z czosnkiem. Składniki zeszklij na patelni.
Dodaj na patelnię kawałki ryby i dosmaż, dodaj resztę składników i wymieszaj.
Ubij jajka, dopraw pieprzem i wlej na patelnię.
Cały czas mieszając smaż na małym ogniu, aż masa się zetnie.
Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
-
Kapuśniak
-
Kiszka ziemniaczana
-
Patatas bravas
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Ziemniaczki faszerowane
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat bacalhau
Bacalhau to tradycyjny portugalski dodatek do wielu dań. Tak jak we Włoszech prosciutto czy parmezan w Portugalii to właśnie Bacalhau czyli suszony dorsz jest wyrobem narodowym. Solony a następnie suszony dorsz w płatach jest bardzo specyficzny w smaku i zapachu. Jest oczywiście słony i istnieje ponad 1000 dań, które można z nim przygotować. Historia głosi, że dorsz przygotowywany jest już od ponad 500 lat. W dawnych czasach był to swojego rodzaju sposób na przechowanie ryby. Dorsz jest doskonałą rybą do poddania jej procesowi suszenia, gdyż zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Portugalia słynie z ryb i owoców morza, gdyż bardzo duża część kraju ma dostęp do morza i oceanu. Tradycyjne Bacalhau można kupić w Portugalii. Przepis na bacalhau jest prosty i nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Najbardziej popularna potrawa portugalska z suszonym dorszem to bacalhau a bras. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, jajka, bacalhau, pieprz, natka pietruszki, czosnek.
Jak przygotować bacalhau a bras? Suszoną rybę należy namoczyć w wodzie przez około 24 godziny. Po tym czasie porwij rybę na kawałki. Podczas moczenia wymieniaj kilkukrotnie wodę. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno razem z czosnkiem. Zeszklij na patelni. Dodaj na patelnię kawałki ryby i dosmaż, dodaj resztę składników i wymieszaj. Ubij jajka, dopraw pieprzem i wlej na patelnię. Mieszaj aż masa się zetnie. Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3, tak ważne dla naszego zdrowia i wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu.
Podsumowując pyszne danie z ziemniakami jest doskonałą propozycja na pyszny obiad po portugalsku. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.
Alergeny w bacalhau
Lista alergenów dla bacalhau przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bacalhau
- Jajko
Wartości odżywcze bacalhau
Bacalhau to doskonałe danie zawierające białko zwierzęce oraz kwasy omega 3. Jest ono także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera także niezbędne składniki mineralne.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.