Babka ziemniaczana z boczkiem

Opublikowano: 25.04.2022 r., 20:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiąca babka ziemniaczana z boczkiem
Babka ziemniaczana z boczkiem
Babka w całości przygotowana z ziemniaków z dodatkiem cebuli i boczku. Koniecznie poznaj mój niezawodny przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
124 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Ziemniaki późne (2000 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (300 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Odciśnij nadmiar wody i dopraw do smaku ziemniaczany farsz.

Cebulę i boczek drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Dodaj cebulę i boczek do ziemniaków, wymieszaj z jajkiem i mąką.

Tak przygotowany farsz przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat babki ziemniaczanej z boczkiem

Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak o tych mniejszych, ale równie ciekawych przypadkach, jak kuchnia wschodnioeuropejska, której świetnym przykładem jest kuchnia litewska. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem.

Niezwykle popularna babka ziemniaczana z boczkiem to niezwykle sycące i pyszne danie.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci tylko: ziemniaki, cebula, boczek, jajko i odrobina mąki. Dodatkowo podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz, czerwona papryka wędzona/ostra.

Zatem, jak zrobić babkę ziemniaczaną z boczkiem?

Przygotowanie tego dania jest raczej proste, a po niecałej godzinie domowa i pyszna babka gotowa.

W pierwszej kolejności obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, odstaw na chwilę i odciśnij z nadmiaru wody. W tym czasie drobno pokrój cebulę i boczek. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij składniki na patelni, a następnie dodaj je do ziemniaczanego farszu. W tym momencie dodaj też jajko i odrobinę mąki i wymieszaj całość tak, aby składniki połączyły się. Nie zapominaj o przyprawach.

Całą naszą masę przekładamy do natłuszczonego szkła żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do dwustu stopni piekarnika na około 45-50 minut. Po tym czasie będzie zdecydowanie dobra. Po wyjęciu otrzymujemy idealnie upieczoną babkę ziemniaczaną. Trzeba przyznać, że ze składników łatwo dostępnych, można zrobić coś naprawdę ciekawego i niecodziennego. Babka pysznie smakuje podawana z kwaśną śmietaną lub z ciemnym litewskim chlebem. Niezwykle kaloryczne danie z łatwością zaspokaja wielki apetyt i podbija kubki smakowe ludzi lubujących się w kuchni wschodnioeuropejskiej. Jak wspomniałam wcześniej, przepis jest w istocie łatwy i absolutnie niewymyślny. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, koniecznie wykorzystaj go i zaserwuj pyszny posiłek dla całej rodziny. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w babce ziemniaczanej z boczkiem

Lista alergenów dla babki ziemniaczanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze babki ziemniaczanej z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Babkę ziemniaczaną możesz przygotować w wersji wegetariańskiej bez dodatku boczku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
124.81
124.81
Białko (g)
3.77
3.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.23
15.23
Węglowodany przyswajalne (g)
13.49
13.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
1.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
5.55
5.55
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
2.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.49
3.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
2.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.07
16.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.50
15.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
98.04
98.04
Potas (mg)
373.77
373.77
Wapń (mg)
12.67
12.67
Fosfor (mg)
72.38
72.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.01
21.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
0.81
Cynk (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki ziemniaczanej z boczkiem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki ziemniaczanej z boczkiem

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wieprzowy bez kości
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
39.00