Babka ziemniaczana z boczkiem
- Ziemniaki późne (2000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (300 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Odciśnij nadmiar wody i dopraw do smaku ziemniaczany farsz.
Cebulę i boczek drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Dodaj cebulę i boczek do ziemniaków, wymieszaj z jajkiem i mąką.
Tak przygotowany farsz przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki ziemniaczanej z boczkiem
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak o tych mniejszych, ale równie ciekawych przypadkach, jak kuchnia wschodnioeuropejska, której świetnym przykładem jest kuchnia litewska. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem.
Niezwykle popularna babka ziemniaczana z boczkiem to niezwykle sycące i pyszne danie.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci tylko: ziemniaki, cebula, boczek, jajko i odrobina mąki. Dodatkowo podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz, czerwona papryka wędzona/ostra.
Zatem, jak zrobić babkę ziemniaczaną z boczkiem?
Przygotowanie tego dania jest raczej proste, a po niecałej godzinie domowa i pyszna babka gotowa.
W pierwszej kolejności obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, odstaw na chwilę i odciśnij z nadmiaru wody. W tym czasie drobno pokrój cebulę i boczek. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij składniki na patelni, a następnie dodaj je do ziemniaczanego farszu. W tym momencie dodaj też jajko i odrobinę mąki i wymieszaj całość tak, aby składniki połączyły się. Nie zapominaj o przyprawach.
Całą naszą masę przekładamy do natłuszczonego szkła żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do dwustu stopni piekarnika na około 45-50 minut. Po tym czasie będzie zdecydowanie dobra. Po wyjęciu otrzymujemy idealnie upieczoną babkę ziemniaczaną. Trzeba przyznać, że ze składników łatwo dostępnych, można zrobić coś naprawdę ciekawego i niecodziennego. Babka pysznie smakuje podawana z kwaśną śmietaną lub z ciemnym litewskim chlebem. Niezwykle kaloryczne danie z łatwością zaspokaja wielki apetyt i podbija kubki smakowe ludzi lubujących się w kuchni wschodnioeuropejskiej. Jak wspomniałam wcześniej, przepis jest w istocie łatwy i absolutnie niewymyślny. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, koniecznie wykorzystaj go i zaserwuj pyszny posiłek dla całej rodziny. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w babce ziemniaczanej z boczkiem
Lista alergenów dla babki ziemniaczanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze babki ziemniaczanej z boczkiem
Babkę ziemniaczaną możesz przygotować w wersji wegetariańskiej bez dodatku boczku.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.