Babka ziemniaczana
- Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (2000 g)
- Cebula - 3 małe sztuki (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Szynka wieprzowa surowa (200 g)
Przepis na babka ziemniaczana krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj razem z ziemniakami.
Jajka wymieszaj ze śmietaną.
Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym, wymieszaj.
Blaszkę posmaruj masłem lub olejem i przełóż do niej masę ziemniaczaną.
Pokrój szynkę wieprzową w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem.
Wetknij plastry szynki na wierzch babki.
Na wierzchu ułóż plastry boczku i piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 60 minut.
Babka powinna być rumiana w wierzchu.
Babkę podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.
-
Babka piaskowa
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki ziemniaczanej
Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, cebula, boczek, szynka wieprzowa, śmietana kremówka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.
Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Możesz także użyć specjalnej maszyny do tarcia ziemniaków lub robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj razem z ziemniakami. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do ziemniaków, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym, wymieszaj. Blaszkę posmaruj masłem lub olejem i przełóż do niej masę ziemniaczaną. Pokrój szynkę wieprzową w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. Wetknij plastry szynki na wierzch babki. Na wierzchu ułóż plastry boczku i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Babka powinna być rumiana w wierzchu. Babkę podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną.
Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem na całym globie. Mają one bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, a wybór potraw z nich przygotowanych jest wręcz nieskończony. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warzywo może mieć różne odmiany. A co za tym idzie, mają różną zawartość skrobi. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.
Podsumowując pyszna babka kartoflana pieczona w piekarniku jest dobra na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis możesz wykorzystać do przygotowania dania także na imprezę ze znajomymi. To jak długo piec babkę zależy od jej wielkości. Średnio powinno to trwać około 50-60 minut. Babkę można przechowywać w lodówce i odsmażyć przed podaniem. Niektórzy uważają, że odsmażana jest nawet lepsza niż świeżo upieczona. Dobrym dodatkiem do babki jest także sos grzybowy.
Alergeny w babką ziemniaczaną
Lista alergenów dla babki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze babki ziemniaczanej
Babka ziemniaczana jest dość kaloryczną potrawą. Jeśli dbasz o linię, powinieneś ograniczyć porcję tej potrawy. Babka ziemniaczana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.