Babka z kisielem

Opublikowano: 05.07.2021 r., 12:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka z kisielem cukrem posypana
Babka z kisielem
Babka z kisielem to pyszne ciasto, które robi się w niezwykle szybki sposób. Wystarczy kilkanaście minut, by wykonać to pyszne ciasto, które zachwyci całą rodzinę.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
383 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Kisiel (proszek) - 5 opakowań (250 g)
  • Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (200 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blaszka keksowa

Przepis na babkę z kisielem krok po kroku

Do dużej miski wbij jajka i ubij je razem z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę. Gdy będą tworzyły puszystą masę, wlewaj do nich małymi porcjami olej, nadal ubijając.

Do osobnej miski przesiej mąkę, kisiele i proszek do pieczenia.

Suche składniki połącz z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Gotową babkę oprósz cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na babkę z kisielem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat babki z kisielem

Babka z kisielem to przepyszny i łatwy sposób na deser. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a dodatek kisielu sprawia, że smakuje wspaniale. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Prosta babka z kisielem będzie świetnym pomysłem na prosty deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak.

Przepis na babkę z kisielem jest niebywale prosty. Robi się ją zupełnie dokładnie tak, jak zwykłą swojską babkę, tylko że z dodatkiem kisieli. Dzięki temu całość jest prosta, a smak zupełnie się zmienia. Jest niezwykle owocowy. Dodatek oleju i kisieli sprawia też, że babka wychodzi bardzo wilgotna i dobrze wyrośnięta.

Ta opcja świetnie sprawdzi się jako baba wielkanocna. Można zrobić ją w zwykłej formie do babki, dzięki czemu będzie miała tradycyjny, piękny wygląd. Jest tak samo prosta jak babka piaskowa, ale inne proporcje składników sprawiają, że jest od niej nawet lepsza. Babka jest ucierana, co nadaje jej odpowiedniej puszystości i miękkości. Robi się ją z olejem, który nadaje całości idealnej lekko płynnej konsystencji.

Jeśli zastanawiasz się jaki kisiel będzie idealny do wykonania tej babki, to spokojnie możesz użyć każdego, który ci smakuje. To ciasto sprawdzi się z kisielem truskawkowym i wiśniowym, dzięki którym uzyska wspaniały różowy kolor, który nie tylko przyciąga wzrok, ale również pięknie się prezentuje. W tej opcji została zrobiona z kisielem cytrynowym, który sprawia, że całość przyjemnie smakuje i ma przepiękny żółty kolor, który świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Babkę można podawać oprószoną cukrem pudrem, a także z lukrem czy czekoladową polewą. To świetny pomysł na naprawdę łatwy deser, który można przygotować w kilka chwil i podawać do porannej kawy. Sprawdzi się też na słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.

Alergeny w babce z kisielem

Lista alergenów dla babki z kisielem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki z kisielem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto jest zdrowszą alternatywą dla wypieków ze sklepu, jednak warto pamiętać, że nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
425.65
383.08
Białko (g)
5.37
4.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
46.27
41.64
Węglowodany przyswajalne (g)
46.26
41.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
24.24
21.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.78
2.51
Tłuszcze nienasycone (g)
21.46
19.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
82.41
74.17
Potas (mg)
97.41
87.67
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.28
31.75
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
1.22
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z kisielem 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z kisielem

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kisiel (proszek)
250 g
5 opakowań
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 4
4.87
Za 250 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
25.10