Babka z kisielem
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Kisiel (proszek) - 5 opakowań (250 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (200 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na babkę z kisielem krok po kroku
Do dużej miski wbij jajka i ubij je razem z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę. Gdy będą tworzyły puszystą masę, wlewaj do nich małymi porcjami olej, nadal ubijając.
Do osobnej miski przesiej mąkę, kisiele i proszek do pieczenia.
Suche składniki połącz z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Gotową babkę oprósz cukrem pudrem.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki z kisielem
Babka z kisielem to przepyszny i łatwy sposób na deser. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a dodatek kisielu sprawia, że smakuje wspaniale. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Prosta babka z kisielem będzie świetnym pomysłem na prosty deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak.
Przepis na babkę z kisielem jest niebywale prosty. Robi się ją zupełnie dokładnie tak, jak zwykłą swojską babkę, tylko że z dodatkiem kisieli. Dzięki temu całość jest prosta, a smak zupełnie się zmienia. Jest niezwykle owocowy. Dodatek oleju i kisieli sprawia też, że babka wychodzi bardzo wilgotna i dobrze wyrośnięta.
Ta opcja świetnie sprawdzi się jako baba wielkanocna. Można zrobić ją w zwykłej formie do babki, dzięki czemu będzie miała tradycyjny, piękny wygląd. Jest tak samo prosta jak babka piaskowa, ale inne proporcje składników sprawiają, że jest od niej nawet lepsza. Babka jest ucierana, co nadaje jej odpowiedniej puszystości i miękkości. Robi się ją z olejem, który nadaje całości idealnej lekko płynnej konsystencji.
Jeśli zastanawiasz się jaki kisiel będzie idealny do wykonania tej babki, to spokojnie możesz użyć każdego, który ci smakuje. To ciasto sprawdzi się z kisielem truskawkowym i wiśniowym, dzięki którym uzyska wspaniały różowy kolor, który nie tylko przyciąga wzrok, ale również pięknie się prezentuje. W tej opcji została zrobiona z kisielem cytrynowym, który sprawia, że całość przyjemnie smakuje i ma przepiękny żółty kolor, który świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Babkę można podawać oprószoną cukrem pudrem, a także z lukrem czy czekoladową polewą. To świetny pomysł na naprawdę łatwy deser, który można przygotować w kilka chwil i podawać do porannej kawy. Sprawdzi się też na słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.
Alergeny w babce z kisielem
Lista alergenów dla babki z kisielem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki z kisielem
To ciasto jest zdrowszą alternatywą dla wypieków ze sklepu, jednak warto pamiętać, że nie powinna gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.