Przepis na babkę z budyniem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Do miski przesiej mąkę, budynie i proszek do pieczenia.

W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą pianę. Na koniec wlewaj powoli olej.

Jajka połącz z suchymi składnikami, delikatnie mieszając.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Babka z budyniem podana z cukrem pudrem.
babka z budyniem
Koszt przygotowania dania
9.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
250 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Babka z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce z budyniem

Babka z budyniem jest wspaniałą opcją na pyszny deser, który sprawdza się nie tylko na święta. Ma słodki i delikatny smak. Dodatek budyniu sprawia, że jest pyszniejsza. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników smacznych, domowych wypieków. Jest prosta i niezwykle szybka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę z budyniem, która będzie smakować wspaniale, a przy tym będzie też szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. By była bardziej pyszna, dobrze jest wybrać odpowiedni budyń. Idealnie sprawdzi się waniliowy lub śmietankowy. Do jej stworzenia przyda się podstawowy sprzęt kuchenny. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka.

Przepis na babkę z budyniem to wspaniały pomysł na święta, ale nie tylko. Sprawdzi się również jako dobre ciasto na co dzień. Jest prosta

i szybka, a przy tym smaczna. To pomysł na smaczne ciasto, które nie wymaga dużego wysiłku. Ta babka wielkanocna jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Prosta babka z budyniem będzie świetnym pomysłem na ciekawy deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak. To świetna opcja dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki. Wspaniale udekoruje świąteczny stół. Robi się ją z kilku składników, dzięki czemu nie przysparza żadnych trudności. Do stworzenia ciasta potrzebna jest mąka pszenna, najlepiej o jak najniższym typie, idealnie sprawdzi się 450 lub 500, gdyż sprawi, że ciasto będzie miękkie i delikatne. Ważny jest również dobór jajek, najlepiej sprawdzą się ekologiczne. To idealny pomysł dla tych, którzy szukają inspiracji na święta. Babka wychodzi z niego pyszna.

Wartości odżywcze babki z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kalorie)
397.21 kcal
250.24 kcal
Białko
4.86 g
3.06 g

Węglowodany w babce z budyniem

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany
44.00 g
27.72 g
Węglowodany przyswajalne
43.72 g
27.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
0.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz
22.52 g
14.19 g
Tłuszcze nasycone
2.79 g
1.76 g
Tłuszcze nienasycone
19.73 g
12.43 g
Tłuszcze jednonasycone
13.86 g
8.73 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.87 g
3.70 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
125.14 mg
78.84 mg

Witaminy w przepisie na babkę z budyniem

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina A
53.82 µg (mcg)
33.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.67 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
53.82 µg (mcg)
33.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.49 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.30 µg (mcg)
18.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę z budyniem

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód
198.58 mg
125.10 mg
Potas
120.62 mg
75.99 mg
Wapń
47.67 mg
30.03 mg
Fosfor
114.96 mg
72.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
5.31 mg
3.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
0.74 mg
Cynk
0.49 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z budyniem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce z budyniem

Lista alergenów dla babki z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania babki z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Budyń (proszek)
160 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
45 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
22.40
Jak oceniasz przepis na babkę z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób