Babka włoska
- Cukier (150 g)
- Masło (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Drożdże suche (15 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mleko 3,2% (60 ml)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (120 g)
- Rodzynki (250 g)
- Rum (60 ml)
Przepis na babkę włoską krok po kroku
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na bok.
Do miski przekładamy masło i cukier. Składniki ucieramy na gładki i puszysty krem.
Do masy dodajemy 2 łyżki mąki, drożdże, szczyptę soli oraz 1 jajko. Ponownie miksujemy składniki.
Następnie dodajemy pozostałe jajka oraz mąkę. Miksujemy dalej. Do masy wlewamy również ekstrakt z wanilii i ciepłe mleko. Dalej miksujemy składniki (około 10 minut).
Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Rodzynki z rumem przekładamy do rondelka. Na wolnym ogniu podgrzewamy całość i czekamy, aż wchłoną rum.
Po 60 minut do ciasta dodajemy rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Ciasto wyrabiamy do połączenia się składników, po czym ostawiamy je na kolejne 120 minut.
Ciasto przekładamy do tortownicy. Boki blaszki zabezpieczamy papierem do pieczenia.
Babkę pieczemy około 70 minut w temperaturze 160 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki włoskiej
Pyszna babka włoska to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem rodzynek w rumie i kandyzowanej skórki pomarańczy jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić babkę włoską? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy masło i cukier. Składniki ucieramy na gładki i puszysty krem. Do masy dodajemy 2 łyżki mąki, drożdże, szczyptę soli oraz 1 jajko. Ponownie miksujemy składniki. Następnie dodajemy pozostałe jajka oraz mąkę. Miksujemy dalej. Do masy wlewamy również ekstrakt z wanilii i ciepłe mleko. Dalej miksujemy składniki (około 10 minut). Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Rodzynki z rumem przekładamy do rondelka. Na wolnym ogniu podgrzewamy całość i czekamy, aż wchłoną rum. Po 60 minut do ciasta dodajemy rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Ciasto wyrabiamy do połączenia się składników, po czym ostawiamy je na kolejne 120 minut. Ciasto przekładamy do tortownicy. Boki blaszki zabezpieczamy papierem do pieczenia. Babkę pieczemy około 70 minut w temperaturze 160 stopni.
Jak upiec włoską babkę? Ważne jest odpowiednie wyrobienie ciasta oraz pieczenie go w niższej temperaturze przez dłuższy czas.
Sprawdzony przepis na babkę włoską nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Babka włoska odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Oryginalny przepis zawiera mąkę typu 00, ale ta wykorzystana w przepisie również doskonale się sprawdza. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w babce włoskiej
Lista alergenów dla babki włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Wartości odżywcze babki włoskiej
Ciasto posiada wysoki IG przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
cukier,
masło,
mąka pszenna,
jajka,
mleko,
pomarańcze,
rodzynki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.