Babka wielkanocna wilgotna
- Masło (150 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (260 g)
- Masło z orzechów pistacjowych (175 g)
- Jogurt naturalny 2% (200 g)
- Czekolada biała (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (25 g)
- Pistacje (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (280 g)
Przepis na babkę wielkanocną wilgotną krok po kroku
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Piekarnik nastaw na 170 st. C.
Białka oddziel od żółtek.
Mąkę przesiej z 1 łyżeczką sody oczyszczonej oraz 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
Cukier i masło ubij mikserem, by masa stała się jaśniejsza.
Dodaj 150 g masła z pistacji i chwilę miksuj.
Dodawaj po jednym żółtku i cały czas miksuj.
Dodawaj po łyżce mąki i jogurtu (naprzemiennie, cały czas miksując). Miksuj do połączenia składników.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodaj białka do masy, wymieszaj łyżką.
Masę przelej do formy i piecz 55 minut (do suchego patyczka).
Gdy babka się upiecze, ostudź ją.
Czekoladę rozpuść w garnku ze śmietanką i 25 g masła pistacjowego.
Polej babkę polewą i posyp posiekanymi pistacjami.
Odstaw na 2 godziny do lodówki.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki wielkanocnej wilgotnej
Tak dobrej babki jeszcze chyba nie jadłeś. To babka wielkanocna wilgotna mocno pistacjowa z białą czekoladą i pistacjami. Zaskocz wszystkich w święta. Ten prosty przepis jest znakomity dla wszystkich, którzy przepadają za tymi orzechami. Pistacje z białą czekoladą komponują się doskonale. Przepis na wilgotną babkę wielkanocną nie musi być nudny. Taka łatwa i pyszna babka z pewnością będzie czymś, czego nie je się na co dzień. Zobacz, jak zrobić wilgotną babkę wielkanocną w nieco innej odsłonie i podaj ją na święta.
Babka wielkanocna wilgotna o tak intensywnym, pistacjowym aromacie to najlepsza wersja ciasta na święta. Nie jest to babka piaskowa, ale jest bardzo pyszna. Jest łatwa do zrobienia. W prostym przepisie o to chodzi – ma być szybko gotowe, a przy tym fantastyczne w smaku. Zdecydowanie taki wypiek warto przygotować, jeżeli chce się spróbować czegoś nieoczywistego. To takie proste.
Dobra będzie nie tylko w Wielkanoc, ale też na inne okazje. Pasta pistacjowa, którą używa się do przepisu, to inaczej masło pistacjowe. Prościej ujmując, są to zmielone pistacje (tak jak masło orzechowe). Najlepsza pasta pistacjowa to taka, która jest zrobiona w 100% z pistacji, bez dodatku soli, cukru oraz innych, niepotrzebnych składników. Jak zrobisz wilgotną babkę wielkanocną, otrzymasz najlepszą wersję babki z dodatkiem orzechów.
Pyszne i łatwe ciasto na święta szybko zrobisz. Babka wielkanocna wilgotna jest tego dobrym przykładem. Jak zrobić wilgotną babkę wielkanocną? Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj formę i piekarnik. Do przepisu na wilgotną babkę wielkanocną należy oddzielić białka od żółtek, a także przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Dzięki ubiciu białek ciasto będzie puszyste. Przesiana mąka z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia zapewni równomierne wymieszanie składników sypkich ze sobą. Przepis na wilgotną babkę wielkanocną zacznij od ubicia masła z cukrem, dodaj pastę pistacjową i wymieszaj mikserem. Następnie dodawaj stopniowo żółtka i wymieszaj. Na końcu dodawaj stopniowo jogurt, naprzemiennie z mąką stale miksując. Białko trzeba ubić ze szczyptą soli i dodać do masy. Wymieszaj łyżką – delikatnie. Masę wlej do formy i piecz około 55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy babka jest już dobra. Ciasto ostudź i przygotuj polewę. Wystarczy rozpuścić czekoladę z pastą pistacjową oraz śmietanką. Taką polewą polej ciasto i posyp posiekanymi pistacjami. Odstaw do zastygnięcia czekolady. Tyle – prosty przepis na coś wyjątkowego.
Alergeny w babce wielkanocnej wilgotnej
Lista alergenów dla babki wielkanocnej wilgotnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny 2%
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów pistacjowych
- Pistacje
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na babkę wielkanocną wilgotną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze babki wielkanocnej wilgotnej
Cały przepis jest wysokokaloryczny. Pasta z pistacji jest bardzo zdrowa, ale ma bardzo wysoką kaloryczność. Pistacje są źródłem witaminy E, mają także takie składniki mineralne oraz witaminy jak m.in. witamina C, B6, potas i fosfor. Dostarczają dobrych dla organizmu kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Energia i białka
(108g)
Węglowodany
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy
(108g)
Składniki mineralne
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.