Babka ucierana
- Jajko (4 szt.)
- Masło (226 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (180 g)
- Śmietana 12% (120 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na babkę ucieraną krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie odstaw na 10 minut.
W mikserze ubij masło. Dodaj do niego cukier i mieszaj, aż masa będzie jasna i puszysta.
Do masła dodaj jajka, wbijając je pojedynczo, ciągle mieszając, aż do całkowitego połączenia składników.
Dodaj śmietanę i wanilię. Mieszaj przy pomocy miksera aż do połączenia składników.
Przesiej mąkę do miski z pozostałymi składnikami i ubijaj razem.
Przełóż ciasto do foremki, a następnie szybko wygładź jego wierzch.
Piecz całość w 180 stopniach przez około 40 minut.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki ucieranej
Babka ucierana jest najprostszym sposobem na stworzenie tego naprawdę wspaniałego ciasta w kilka chwil. Jest niezwykle delikatna, miękka i bardzo puszysta. To świetna opcja dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki. Wspaniale udekoruje świąteczny stół. Robi się ją z kilku składników, dzięki czemu nie przysparza żadnych trudności.
Przepis na babkę ucieraną będzie idealnym pomysłem dla wszystkich, którzy kochają naprawdę łatwe wypieki. Ten taki właśnie jest. By go stworzyć wystarczy tylko kilka chwil, a całość jest smaczna, prosta i po prostu doskonała. Nie da się przejść obok niej obojętnie. Najlepsza babka to taka, która rozpływa się w ustach. Zrobiona z wyjątkową dbałością o szczegóły i wyważony, słodki smak. Ta taka właśnie jest, jednak by ją przygotować nie trzeba spędzić mnóstwa czasu w kuchni, a całość nie jest zbyt pracochłonna. Przygotuje ją nawet początkujący kucharz. Do jej stworzenia przyda się podstawowy sprzęt kuchenny. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę ucieraną, która będzie niezwykle smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Używa się do niego tylko najprostszych składników, które można spotkać w każdym większym sklepie. Do stworzenia ciasta potrzebna jest mąka pszenna, najlepiej o jak najniższym typie, idealnie sprawdzi się mąka pszenna, gdyż sprawi, że ciasto będzie miękkie i delikatne. Ważny jest również dobór jajek, najlepiej sprawdzą się ekologiczne.
To idealny pomysł dla tych, którzy szukają inspiracji na święta. Babka wychodzi z niego pyszna. Ten prosty przepis sprawi, że wielkanocna babka wyjdzie naprawdę dobra. Proste składniki sprawią, że świąteczna ucierana babka zyska nowe oblicze.
Alergeny w babce ucieranej
Lista alergenów dla babki ucieranej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki ucieranej
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(93g)
Węglowodany
(93g)
Tłuszcze
(93g)
Witaminy
(93g)
Składniki mineralne
(93g)
-
jajka,
masło,
cukier,
mąka pszenna,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.