Babka Thermomix
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Mąka ziemniaczana (180 g)
- Proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki (13 g)
- Skórka z cytryny - skórka otarta z jednej cytryny (5 g)
Przepis na babkę z thermomixa krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Na noże naczynia Thermomixa nałóż motylek.
Oddziel białka od żółtek.
Do naczynia wlej białka i ubijaj ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min / obroty 3.
Przełóż do innego naczynia.
Następnie ponownie nałóż motylek i wlej do naczynia Thermomixa żółtka oraz dodaj cukier.
Ubijaj 2 minuty / obroty 3. Przełóż do innego naczynia.
Zdejmij motylek. Wsyp do naczynia mąki, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Przemieszaj 30 sekund / obroty 3.
Następnie dodaj żółtka i wlej olej.
Wymieszaj 30 sekund / obroty 5.
Na koniec dodaj białka i wymieszaj ponownie 30 sekund obroty 5.
Ciasto przełóż do natłuszczonej formy na babkę.
Piecz około 40 minut (do suchego patyczka).
Podawaj polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki z thermomixa
Babka piaskowa to rodzaj ciasta o charakterystycznej konsystencji. Świąteczna babka Thermomix to ciasto, które wykonasz w zaledwie kilka chwil. Koniecznie poznajcie ten sprawdzony przepis i niech ta pyszna babka zagości na Waszym stole.
Aby przygotować przepis na babkę z Thermomixa potrzebujesz jajek, cukru, oleju rzepakowego, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia i skórki z cytryny.
Na samym początku oddziel białka od żółtek. Z użyciem motylka ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do innego naczynia. Następnie ubij żółtka z cukrem i również przełóż do innego naczynia. Wsyp do naczynia Thermomixa mąki, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Wymieszaj chwilę i dodaj olej oraz żółtka. Ponownie wymieszaj i na koniec dodaj białka. Wszystko jeszcze raz wymieszaj i przelej do formy. Piecz około 40 minut.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić babkę w Thermomixie. Sami widzicie że jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Ta dobra, wielkanocna babka przystrojona lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Do przystrojenia babki możecie wykorzystać domowy lukier. Do jego wykonania również użyjcie Thermomixa. Potrzebne będzie 150 g cukru, 1 białko jaja i kilka kropel soku z cytryny. Na początku należy zmielić cukier na puder przez 20 sekund / obroty 10. Następnie załóżcie motylek na noże naczynia Thermomixa. Dodajcie do cukru białko i sok z cytryny i ubijajcie przez 1 minutę / obroty 3. Gotowym cukrem udekorujcie przestudzone ciasto. Dodatkowo możecie przystroić perełkami, pokruszonymi orzechami czy kwiatami.
Do strojenia słodkich wypieków, dań czy deserów stosuje się kwiaty jadalne. Coraz częściej taki trend można zauważyć w restauracjach czy na kulinarnych blogach. Do kwiatów jadalnych zaliczamy: aksamitkę, bratek, chryzantemę, czarnuszkę, lwią paszczę czy pelargonię. Dodać tu można również kwiaty ziół takich jak czosnek, bazylia, tymianek i mięta. Nie może zabraknąć tu również kwiatów cukinii, dyni czy zielonego groszku.
Stosując kwiaty w swojej kuchni, dużo bezpieczniej jest wykorzystać takie, które wyhoduje się samodzielnie. To daje nam pewność, że brak w nich pestycydów czy nabłyszczaczy (popularne w kwiaciarniach).
Alergeny w babce z thermomixa
Lista alergenów dla babki z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki z thermomixa
Kwiaty jadalne nadają nie tylko daniu wrażeń wizualnych, ale również dodatkowych wartości odżywczych.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.