Babka Thermomix

Opublikowano: 09.02.2022 r., 12:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka Thermomix z lukrem.
Babka Thermomix
Babka piaskowa to rodzaj ciasta o charakterystycznej konsystencji. Świąteczna babka Thermomix to ciasto, które wykonasz w zaledwie kilka chwil. Koniecznie poznajcie ten sprawdzony przepis i niech ta pyszna babka zagości na Waszym stole.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (180 g)
  • Proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki (13 g)
  • Skórka z cytryny - skórka otarta z jednej cytryny (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, forma do babki, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na babkę z thermomixa krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Na noże naczynia Thermomixa nałóż motylek.

Oddziel białka od żółtek.

Do naczynia wlej białka i ubijaj ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min / obroty 3.

Przełóż do innego naczynia.

Następnie ponownie nałóż motylek i wlej do naczynia Thermomixa żółtka oraz dodaj cukier.

Ubijaj 2 minuty / obroty 3. Przełóż do innego naczynia.

Zdejmij motylek. Wsyp do naczynia mąki, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Przemieszaj 30 sekund / obroty 3.

Następnie dodaj żółtka i wlej olej.

Wymieszaj 30 sekund / obroty 5.

Na koniec dodaj białka i wymieszaj ponownie 30 sekund obroty 5.

Ciasto przełóż do natłuszczonej formy na babkę.

Piecz około 40 minut (do suchego patyczka).

Podawaj polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na babkę z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat babki z thermomixa

Babka piaskowa to rodzaj ciasta o charakterystycznej konsystencji. Świąteczna babka Thermomix to ciasto, które wykonasz w zaledwie kilka chwil. Koniecznie poznajcie ten sprawdzony przepis i niech ta pyszna babka zagości na Waszym stole.

Aby przygotować przepis na babkę z Thermomixa potrzebujesz jajek, cukru, oleju rzepakowego, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia i skórki z cytryny.

Na samym początku oddziel białka od żółtek. Z użyciem motylka ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do innego naczynia. Następnie ubij żółtka z cukrem i również przełóż do innego naczynia. Wsyp do naczynia Thermomixa mąki, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Wymieszaj chwilę i dodaj olej oraz żółtka. Ponownie wymieszaj i na koniec dodaj białka. Wszystko jeszcze raz wymieszaj i przelej do formy. Piecz około 40 minut.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić babkę w Thermomixie. Sami widzicie że jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Ta dobra, wielkanocna babka przystrojona lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.

Do przystrojenia babki możecie wykorzystać domowy lukier. Do jego wykonania również użyjcie Thermomixa. Potrzebne będzie 150 g cukru, 1 białko jaja i kilka kropel soku z cytryny. Na początku należy zmielić cukier na puder przez 20 sekund / obroty 10. Następnie załóżcie motylek na noże naczynia Thermomixa. Dodajcie do cukru białko i sok z cytryny i ubijajcie przez 1 minutę / obroty 3. Gotowym cukrem udekorujcie przestudzone ciasto. Dodatkowo możecie przystroić perełkami, pokruszonymi orzechami czy kwiatami.

Do strojenia słodkich wypieków, dań czy deserów stosuje się kwiaty jadalne. Coraz częściej taki trend można zauważyć w restauracjach czy na kulinarnych blogach. Do kwiatów jadalnych zaliczamy: aksamitkę, bratek, chryzantemę, czarnuszkę, lwią paszczę czy pelargonię. Dodać tu można również kwiaty ziół takich jak czosnek, bazylia, tymianek i mięta. Nie może zabraknąć tu również kwiatów cukinii, dyni czy zielonego groszku.

Stosując kwiaty w swojej kuchni, dużo bezpieczniej jest wykorzystać takie, które wyhoduje się samodzielnie. To daje nam pewność, że brak w nich pestycydów czy nabłyszczaczy (popularne w kwiaciarniach).

Alergeny w babce z thermomixa

Lista alergenów dla babki z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Kwiaty jadalne nadają nie tylko daniu wrażeń wizualnych, ale również dodatkowych wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
419.27
0.00
Białko (g)
6.75
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
49.40
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
48.27
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
22.16
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
19.51
0.00
Cholesterol (mg)
80.39
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.93
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.57
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
42.38
0.00
Potas (mg)
361.75
0.00
Wapń (mg)
83.50
0.00
Fosfor (mg)
184.63
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.58
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
0.00
Cynk (mg)
0.59
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z thermomixa

Koszt składników
30.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
180 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 180 g
Proszek do pieczenia
13 g
2,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 13 g
Skórka z cytryny
5 g
skórka otarta z jednej cytryny
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
30.10