Babka śmietankowa

Opublikowano: 01.04.2022 r., 14:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka śmietankowa podana z cukrem pudrem.
Babka śmietankowa
Babka śmietankowa jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Zaskakuje wspaniałym aromatem i niezwykłą słodkością. Sprawdzi się świetnie na co dzień.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
272 kcal
Kcal w porcji
97 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (225 g)
  • Śmietana 12% (260 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na babkę śmietankową krok po kroku

Suche składniki przesiej do jednego naczynia.

Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Dodawaj kawałki masła i śmietanę, cały czas mieszając.

Do jajek dodaj suche składniki, delikatnie mieszając.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Całość piecz 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę śmietankową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat babki śmietankowej

Babka śmietankowa jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Zaskakuje wspaniałym aromatem i niezwykłą słodkością. Sprawdzi się świetnie na co dzień. Powstaje z niego smaczna świąteczna babka. Babka z tego przepisu jest niezwykle wilgotna, a przy okazji bardzo słodka.

Przepis na babkę śmietankową to doskonały pomysł na wspaniały i niezwykle szybki deser. Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy. To idealny pomysł dla tych, którzy szukają inspiracji na święta. Babka wychodzi z niego pyszna. Ten prosty przepis sprawi, że wielkanocna babka wyjdzie naprawdę dobra. Użyte składniki sprawiają, że świąteczna babka zyskuje nowe oblicze. Można zrobić ją w zwykłej formie do babki, dzięki czemu będzie miała tradycyjny, piękny wygląd. Jest tak samo prosta, jak babka piaskowa, ale inne proporcje składników sprawiają, że jest od niej nawet lepsza. Ta babka będzie świetnym pomysłem na łatwy deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę śmietankową, która zachwyci swoją miękkością i delikatnością, to ta na pewno sprawdzi się świetnie. Jest pyszna, wilgotna, a przy tym również szybka w przygotowaniu. To najlepsza babka na święta. To również dobra opcja dla początkujących kucharzy, gdyż składa się z prostych produktów, a do jej stworzenia nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta.

Alergeny w babce śmietankowej

Lista alergenów dla babki śmietankowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki śmietankowej

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kcal)
280.87
272.45
Białko (g)
7.42
7.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany (g)
47.16
45.74
Węglowodany przyswajalne (g)
47.15
45.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz (g)
7.45
7.22
Tłuszcze nasycone (g)
4.78
4.64
Tłuszcze nienasycone (g)
2.66
2.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Tiamina (mg)
0.31
0.30
Ryboflawina (mg)
0.25
0.24
Niacyna (mg)
2.03
1.97
Foliany (µg (mcg))
55.55
53.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód (mg)
47.59
46.16
Potas (mg)
160.12
155.32
Wapń (mg)
71.01
68.88
Fosfor (mg)
118.42
114.87
Magnez (mg)
18.16
17.61
Żelazo (mg)
2.05
1.99
Cynk (mg)
0.68
0.66
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny babki śmietankowej 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki śmietankowej

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
225 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 225 g
Śmietana 12%
260 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.86
Za 260 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
21.50