Przepis na babkę śmietankową krok po kroku
- Jajko 3 szt.
- Cukier 225 g
- Śmietana 12% 260 g
- Masło 30 g
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Proszek do pieczenia 4 g
Suche składniki przesiej do jednego naczynia.
Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Dodawaj kawałki masła i śmietanę, cały czas mieszając.
Do jajek dodaj suche składniki, delikatnie mieszając.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Całość piecz 50 minut w 180 st. C.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa

(liczba kalorii)
Babka śmietankowa - cechy przepisu
Więcej o babce śmietankowej
Babka śmietankowa jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Zaskakuje wspaniałym aromatem i niezwykłą słodkością. Sprawdzi się świetnie na co dzień. Powstaje z niego smaczna świąteczna babka. Babka z tego przepisu jest niezwykle wilgotna, a przy okazji bardzo słodka.
Przepis na babkę śmietankową to doskonały pomysł na wspaniały i niezwykle szybki deser. Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy. To idealny pomysł dla tych, którzy szukają inspiracji na święta. Babka wychodzi z niego pyszna. Ten prosty przepis sprawi, że wielkanocna babka wyjdzie naprawdę dobra. Użyte składniki sprawiają, że świąteczna babka zyskuje nowe oblicze. Można zrobić ją w zwykłej formie do babki, dzięki czemu będzie miała tradycyjny, piękny wygląd. Jest tak samo prosta, jak babka piaskowa, ale inne proporcje składników sprawiają, że jest od niej nawet lepsza. Ta babka będzie świetnym pomysłem na łatwy deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę śmietankową, która zachwyci swoją miękkością i delikatnością, to ta na pewno sprawdzi się świetnie. Jest pyszna, wilgotna, a przy tym również szybka w przygotowaniu. To najlepsza babka na święta. To również dobra opcja dla początkujących kucharzy, gdyż składa się z prostych produktów, a do jej stworzenia nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta.
Wartości odżywcze babki śmietankowej
Energia i białka
(97g)
Węglowodany w babce śmietankowej
(97g)
Tłuszcze
(97g)
Witaminy w przepisie na babkę śmietankową
(97g)
Składniki mineralne w przepisie na babkę śmietankową
(97g)
-
jajka,
cukier,
śmietana,
masło,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babce śmietankowej
Lista alergenów dla babki śmietankowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia