Przepis na babkę śmietankową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Suche składniki przesiej do jednego naczynia.

Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Dodawaj kawałki masła i śmietanę, cały czas mieszając.

Do jajek dodaj suche składniki, delikatnie mieszając.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Całość piecz 50 minut w 180 st. C.

Babka śmietankowa podana z cukrem pudrem.
babka śmietankowa
Koszt przygotowania dania
8.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
272 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Babka śmietankowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce śmietankowej

Babka śmietankowa jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Zaskakuje wspaniałym aromatem i niezwykłą słodkością. Sprawdzi się świetnie na co dzień. Powstaje z niego smaczna świąteczna babka. Babka z tego przepisu jest niezwykle wilgotna, a przy okazji bardzo słodka.

Przepis na babkę śmietankową to doskonały pomysł na wspaniały i niezwykle szybki deser. Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy. To idealny pomysł dla tych, którzy szukają inspiracji na święta. Babka wychodzi z niego pyszna. Ten prosty przepis sprawi, że wielkanocna babka wyjdzie naprawdę dobra. Użyte składniki sprawiają, że świąteczna babka zyskuje nowe oblicze. Można zrobić ją w zwykłej formie do babki, dzięki czemu będzie miała tradycyjny, piękny wygląd. Jest tak samo prosta, jak babka piaskowa, ale inne proporcje składników sprawiają, że jest od niej nawet lepsza. Ta babka będzie świetnym pomysłem na łatwy deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę śmietankową, która zachwyci swoją miękkością i delikatnością, to ta na pewno sprawdzi się świetnie. Jest pyszna, wilgotna, a przy tym również szybka w przygotowaniu. To najlepsza babka na święta. To również dobra opcja dla początkujących kucharzy, gdyż składa się z prostych produktów, a do jej stworzenia nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta.

Wartości odżywcze babki śmietankowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kalorie)
280.87 kcal
272.45 kcal
Białko
7.42 g
7.19 g

Węglowodany w babce śmietankowej

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany
47.16 g
45.74 g
Węglowodany przyswajalne
47.15 g
45.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz
7.45 g
7.22 g
Tłuszcze nasycone
4.78 g
4.64 g
Tłuszcze nienasycone
2.66 g
2.58 g

Witaminy w przepisie na babkę śmietankową

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Tiamina
0.31 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.24 mg
Niacyna
2.03 mg
1.97 mg
Foliany
55.55 µg (mcg)
53.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na babkę śmietankową

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód
47.59 mg
46.16 mg
Potas
160.12 mg
155.32 mg
Wapń
71.01 mg
68.88 mg
Fosfor
118.42 mg
114.87 mg
Magnez
18.16 mg
17.61 mg
Żelazo
2.05 mg
1.99 mg
Cynk
0.68 mg
0.66 mg
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babki śmietankowej 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce śmietankowej

Lista alergenów dla babki śmietankowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania babki śmietankowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
225 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 225 g
Śmietana 12%
260 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.86
Za 260 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na babkę śmietankową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób