Babka piaskowa z olejem
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - drobny, niepełna szklanka (200 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (240 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 0,5 szklanki (65 g)
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki + do formy (niewliczony) (200 ml)
Przepis na babkę piaskową z olejem krok po kroku
Jaja muszą mieć temperaturę pokojową.
Nagrzej piekarnik do 165 st. C.
Skrobię, mąkę i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej do miski.
Do dużej miski wsyp cukier i wbij jajka.
Ubijaj jajka z cukrem mikserem, aż powstanie puszysta masa. Powinna znacznie urosnąć.
Do ubitej masy jajecznej, bez przerywania ubijania wlewaj powoli olej, dodaj też aromat cytrynowy i połącz składniki.
Dodaj mąkę oraz zetrzyj skórkę z jednej cytryny.
Masę wymieszaj łyżką (składniki mają się tylko połączyć).
Formę na babkę posmaruj olejem (nie jest on wliczony w przepis), a następnie posyp dokładnie bułką tartą (również nie jest wliczona w przepis).
Wlej masę na babkę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 45 minut (do suchego patyczka).
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki piaskowej z olejem
Prosta i pyszna babka piaskowa z olejem to tradycyjne ciasto pieczone na święta wielkanocne. Ma cytrynowy smak, który świetnie pasuje do słodkiego wypieku. Ten pomysł na deser świąteczny jest szybki i nieskomplikowany. Przepis na babkę piaskową z olejem odpowiedni jest dla foremki o pojemności 2-2,3 l. Babka piaskowa z olejem jest wilgotna i miękka. Zarazem ma dobrą, chrupiącą skórkę. Zobacz, jak zrobić babkę piaskową z olejem. Na święta, wielkanocna babka piaskowa jest obowiązkowa w niejednym Polskim domu.
Babka piaskowa z olejem jest to charakterystycznie wyglądające ciasto, które pieczone jest zwykle na święta wielkanocne. Do wypieku używa się specjalnej foremki. Babka piaskowa ma bardzo fajną konsystencję, ponieważ jest zarazem sypka i wilgotna. Jak zrobisz babkę piaskową z olejem, można posypać ją cukrem pudrem. Dobra będzie także polewa z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady. Fajnym pomysłem na dekorację jest też polanie jej lukrem i posypanie kolorową posypką. Pieczona babka piaskowa jest pyszna i każdy ją uwielbia, zwłaszcza dzieci. Dobra jest dla osób, które nie spożywają produktów nabiałowych. To odpowiednia alternatywa dla wypieku przygotowywanego między innymi na maśle. Wielkanocna babka piaskowa jest to coś, co warto przygotować nie koniecznie tylko na święta.
Na świętach wielkanocnych nie może zabraknąć pysznej babki piaskowej. Ten przepis na babkę piaskową z olejem to dobry pomysł na prosty i szybki wypiek. Nie wiesz jak zrobić babkę piaskową z olejem? Nic trudnego. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je na 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia. Do przepisu na babkę piaskową z olejem warto przygotować sobie wcześniej składniki. Odmierz potrzebne ilości oleju, a także przesiej mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Nagrzej też piekarnik. Po tym zacznij ubijać białka z cukrem. To trochę potrwa, wszystko powinno zyskać dużą objętość. Dodawaj stopniowo olej i miksuj. Wlej też jednocześnie aromat cytrynowy. Po połączeniu składników zakończ miksowanie. Dodaj przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, a także zetrzyj skórkę z cytryny. Teraz wymieszaj już łyżką. Foremkę wysmaruj olejem, a następnie obsyp bułką tartą. Oczywiście nadmiar bułki strzep. Wlej masę i wstaw do piekarnika. Babka piaskowa powinna być pieczona do suchego patyczka. Nie piecz za długo, by nie była sucha.
*Zamiast aromatu cytrynowego, do ciasta można dodać sok z połowy cytryny. Można też ten dodatek smakowy całkowicie pominąć lub zastąpić pomarańczą (albo innym ulubionym smakiem, np. rumowym).
Alergeny w babce piaskowej z olejem
Lista alergenów dla babki piaskowej z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki piaskowej z olejem
Babka na oleju jest przepisem bez mlecznym. To dobry przepis dla osoby, która nie może spożywać białek mleka krowiego. Ciasto zawiera wysoką kaloryczność.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.