Babka piaskowa z kakao
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (220 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3/4 szklanki (100 g)
- Masło (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (16 g)
Przepis na babkę piaskową z kakao krok po kroku
Rozpuść masło. Ostudź całkowicie.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Mąkę, skrobię i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej przez sitko.
Wbij jajka do miski i zmiksuj kilka chwil.
Dodaj cukier oraz aromat waniliowy i miksuj mikserem, aż powstanie puszysta masa (i zwiększy się objętość).
Mąki z proszkiem do pieczenia wsyp do jajek. Zmiksuj krótko.
Wlej roztopione masło i zmiksuj całość do połączenia składników.
Wlej pół masy do oddzielnej miski i do jednej dodaj kakao. Dobrze wymieszaj mikserem.
Foremkę posmaruj olejem lub masłem (nieuwzględnione w składnikach) i obsyp bułką tartą (również nieuwzględnione w składnikach).
Do formy wlej najpierw masę ciemną, a następnie masę jasną.
Piecz babkę przez 60 minut.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki piaskowej z kakao
Smaczna, sypka i prosta babka piaskowa z kakao jest najlepsza na Wielkanoc. Na świętach nie może jej zabraknąć. Jest dwukolorowa i o waniliowo-czekoladowym smaku. Przepis na babkę piaskową z kakao wygląda ciekawie, ale jeszcze lepiej smakuje. Jej konsystencja jest dobra – z jednej strony sypka, z drugiej wilgotna. Dodatkowo podczas pieczenia robi się przyjemnie chrupiąca skórka. Sprawdź, jak zrobić babkę piaskową z kakao nie tylko na Wielkanoc. Jest odpowiednia też na inne okoliczności i spotkania z rodziną i znajomymi.
Babka piaskowa z kakao to ciasto, które specyficznie wygląda. Pieczona jest w specjalnej formie, która ma wgłębienie w środku. Niektórzy pieką babkę piaskową także w foremce na keks i wtedy jest podłużna. Babka piaskowa z kakao jest pyszna i ma znakomitą konsystencję. Jest niczym piasek (sypka), a jednocześnie wilgotna. W Polsce najczęściej przygotowuje się ją na święta Wielkanocne. Ze względu na to, że jest prosta, szybka i smaczna, nie przygotowuje się jej wyłącznie na święta. Jak zrobisz babkę piaskową z kakao, najlepsza będzie posypana cukrem pudrem. Smaczna jest do niej polewa zrobiona z mlecznej czekolady. Dobra będzie też czekolada biała albo gorzka.
Połączenie waniliowego i czekoladowego ciasta w jednym to pyszny sposób na coś słodkiego. Babka piaskowa z kakao w Wielkanoc to coś smacznego, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Domowy wypiek jest najlepszy. Jak zrobić babkę piaskową z kakao? Zanim zaczniesz przygotowywać przepis, pamiętaj, by wyjąć jajka z lodówki minimum godzinę wcześniej. To ważne, by do przepisu na babkę piaskową z kakao były one w temperaturze pokojowej. Roztop także masło, a następnie ostudź je. Nagrzej piekarnik oraz przesiej mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Dodaj wcześniej przesiane składniki i zmiksuj krótko. Na końcu dodaj zimne masło i ponownie wymieszaj mikserem. Masę należy podzielić na dwie części. Jedną z nich połącz z kakao. Foremkę na babkę piaskową (2-2,3 l) posmaruj olejem albo masłem bardzo dokładnie. Następnie obsyp bułką tartą, by dobrze przykleiła się do ścianek formy. Wtedy babka piaskowa z kakao nie powinna przywrzeć do formy. Wlej do formy najpierw masę ciemną, a następnie jasną. Tak przygotowane ciasto piecz do suchego patyczka. Pyszna babka piaskowa z kakao jest już gotowa. Po upieczeniu od razu wyjmij ją z formy, by ostygła.
*Jeżeli ciasto będzie piekło się zbyt długo, przepis na babkę piaskową z kakao nie będzie wilgotny, tylko suchy.
Alergeny w babce piaskowej z kakao
Lista alergenów dla babki piaskowej z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki piaskowej z kakao
Kakao w cieście dostarczy antyoksydantów oraz m.in. magnez. Jest to wypiek wysokokaloryczny. Zawiera masło, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.