Babka piaskowa z kakao

Opublikowano: 12.04.2022 r., 7:20 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kakaowa babka na talerzu
Babka piaskowa z kakao
Smaczna, sypka i prosta babka piaskowa z kakao jest najlepsza na Wielkanoc. Na świętach nie może jej zabraknąć. Jest dwukolorowa i o waniliowo-czekoladowym smaku.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
487 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (220 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3/4 szklanki (100 g)
  • Masło (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, sitko, forma do babki

Przepis na babkę piaskową z kakao krok po kroku

Rozpuść masło. Ostudź całkowicie.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Mąkę, skrobię i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej przez sitko.

Wbij jajka do miski i zmiksuj kilka chwil.

Dodaj cukier oraz aromat waniliowy i miksuj mikserem, aż powstanie puszysta masa (i zwiększy się objętość).

Mąki z proszkiem do pieczenia wsyp do jajek. Zmiksuj krótko.

Wlej roztopione masło i zmiksuj całość do połączenia składników.

Wlej pół masy do oddzielnej miski i do jednej dodaj kakao. Dobrze wymieszaj mikserem.

Foremkę posmaruj olejem lub masłem (nieuwzględnione w składnikach) i obsyp bułką tartą (również nieuwzględnione w składnikach).

Do formy wlej najpierw masę ciemną, a następnie masę jasną.

Piecz babkę przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na babkę piaskową z kakao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki piaskowej z kakao

Smaczna, sypka i prosta babka piaskowa z kakao jest najlepsza na Wielkanoc. Na świętach nie może jej zabraknąć. Jest dwukolorowa i o waniliowo-czekoladowym smaku. Przepis na babkę piaskową z kakao wygląda ciekawie, ale jeszcze lepiej smakuje. Jej konsystencja jest dobra – z jednej strony sypka, z drugiej wilgotna. Dodatkowo podczas pieczenia robi się przyjemnie chrupiąca skórka. Sprawdź, jak zrobić babkę piaskową z kakao nie tylko na Wielkanoc. Jest odpowiednia też na inne okoliczności i spotkania z rodziną i znajomymi.

Babka piaskowa z kakao to ciasto, które specyficznie wygląda. Pieczona jest w specjalnej formie, która ma wgłębienie w środku. Niektórzy pieką babkę piaskową także w foremce na keks i wtedy jest podłużna. Babka piaskowa z kakao jest pyszna i ma znakomitą konsystencję. Jest niczym piasek (sypka), a jednocześnie wilgotna. W Polsce najczęściej przygotowuje się ją na święta Wielkanocne. Ze względu na to, że jest prosta, szybka i smaczna, nie przygotowuje się jej wyłącznie na święta. Jak zrobisz babkę piaskową z kakao, najlepsza będzie posypana cukrem pudrem. Smaczna jest do niej polewa zrobiona z mlecznej czekolady. Dobra będzie też czekolada biała albo gorzka.

Połączenie waniliowego i czekoladowego ciasta w jednym to pyszny sposób na coś słodkiego. Babka piaskowa z kakao w Wielkanoc to coś smacznego, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Domowy wypiek jest najlepszy. Jak zrobić babkę piaskową z kakao? Zanim zaczniesz przygotowywać przepis, pamiętaj, by wyjąć jajka z lodówki minimum godzinę wcześniej. To ważne, by do przepisu na babkę piaskową z kakao były one w temperaturze pokojowej. Roztop także masło, a następnie ostudź je. Nagrzej piekarnik oraz przesiej mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym. Dodaj wcześniej przesiane składniki i zmiksuj krótko. Na końcu dodaj zimne masło i ponownie wymieszaj mikserem. Masę należy podzielić na dwie części. Jedną z nich połącz z kakao. Foremkę na babkę piaskową (2-2,3 l) posmaruj olejem albo masłem bardzo dokładnie. Następnie obsyp bułką tartą, by dobrze przykleiła się do ścianek formy. Wtedy babka piaskowa z kakao nie powinna przywrzeć do formy. Wlej do formy najpierw masę ciemną, a następnie jasną. Tak przygotowane ciasto piecz do suchego patyczka. Pyszna babka piaskowa z kakao jest już gotowa. Po upieczeniu od razu wyjmij ją z formy, by ostygła.

*Jeżeli ciasto będzie piekło się zbyt długo, przepis na babkę piaskową z kakao nie będzie wilgotny, tylko suchy.

Alergeny w babce piaskowej z kakao

Lista alergenów dla babki piaskowej z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze babki piaskowej z kakao

na 100g gotowej potrawy

Kakao w cieście dostarczy antyoksydantów oraz m.in. magnez. Jest to wypiek wysokokaloryczny. Zawiera masło, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
406.50
487.80
Białko (g)
5.48
6.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
45.35
54.42
Węglowodany przyswajalne (g)
43.84
52.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
23.63
28.36
Tłuszcze nasycone (g)
15.35
18.43
Tłuszcze nienasycone (g)
8.28
9.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.98
8.37
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
1.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
140.36
168.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
213.46
256.15
Witamina B6 (mg)
0.13
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.30
Witamina C (mg)
0.39
0.47
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.55
Witamina E (mg)
0.87
1.04
Retinol (µg (mcg))
210.09
252.11
Tiamina (mg)
0.18
0.22
Ryboflawina (mg)
0.20
0.24
Niacyna (mg)
1.55
1.86
Foliany (µg (mcg))
45.41
54.49
Beta karoten (µg (mcg))
40.89
49.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
41.79
50.14
Potas (mg)
184.25
221.10
Wapń (mg)
30.36
36.43
Fosfor (mg)
94.93
113.92
Magnez (mg)
20.89
25.07
Żelazo (mg)
2.00
2.40
Cynk (mg)
0.59
0.71
Miedź (mg)
0.13
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piaskowej z kakao 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki piaskowej z kakao

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
3/4 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
16 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 16 g
Koszt składników
30.80