Przepis na babkę piaskową wielkanocną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Cukier wsyp do miski, wbij jajka i ubij za pomocą miksera.

Następnie wlej olej i wymieszaj całość za pomocą rózgi.

Wsyp mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto wlej do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Cukier puder wymieszaj z wodą tak, aby powstał lukier i polej nim już wystudzoną babkę.

Na jeszcze mokry lukier dodaj skórkę cytrynową.

babka piaskowa wielkanocna
Babka piaskowa wielkanocna
Koszt przygotowania dania
13.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Babka piaskowa wielkanocna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce piaskowej wielkanocnej

Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję.

Poznaj mój przepis na wielkanocną babkę piaskową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, cukier, jajka, cukier puder, skórka cytrynowa, olej rzepakowy. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Mój przepis jest bardzo łatwy i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.

Zatem, jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?

W pierwszej kolejności jajka wbij do miski, wsyp cukier i zacznij ubijać za pomocą miksera.

Następnie wlej olej rzepakowy, wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi.

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do pozostałych składników, dodaj proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki.

Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Jak upiecz babkę?

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach. Po około 45 minutach Twoja babka piaskowa wielkanocna jest dobra. Podczas pieczenia możesz nakłuwać ją drewnianym patyczkiem i sprawdzać wilgotność. W międzyczasie możesz w szybki sposób przygotować domowy lukier. Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody i posmarujesz babkę. Całość obficie posyp skórką cytrynową.

Babka to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek.

Mój sprawdzony przepis to dobry pomysł na babkę wielkanocną. Może od teraz to będzie Twoja pyszna babka świąteczna?

Wartości odżywcze babki piaskowej wielkanocnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
356.72 kcal
356.72 kcal
Białko
7.88 g
7.88 g

Węglowodany w babce piaskowej wielkanocnej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
50.96 g
50.96 g
Węglowodany przyswajalne
49.99 g
49.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.99 g
13.99 g
Tłuszcze nasycone
2.25 g
2.25 g
Tłuszcze nienasycone
11.74 g
11.74 g

Witaminy w przepisie na babkę piaskową wielkanocną

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.45 mg
2.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
63.60 µg (mcg)
63.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę piaskową wielkanocną

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
30.52 mg
30.52 mg
Potas
89.19 mg
89.19 mg
Wapń
30.66 mg
30.66 mg
Fosfor
86.17 mg
86.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.89 mg
16.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.46 mg
2.46 mg
Cynk
0.67 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki piaskowej wielkanocnej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce piaskowej wielkanocnej

Lista alergenów dla babki piaskowej wielkanocnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babki piaskowej wielkanocnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Skórka z cytryny
100 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na babkę piaskową wielkanocną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób