Babka piaskowa
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1,5 kosztki (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (240 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (120 ml)
Przepis na babka piaskowa krok po kroku
Masło w temperaturze pokojowej umieść w misce, ubij do postania białej puszystej masy.
Do masy wsyp cukier i zmiksuj.
Dodaj jajka i mleko, miksuj do połączenia składników.
Do miski przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Jasne ciasto wlej do formy, na nie wylej ciemne ciasto i nożem delikatnie wymieszaj oba ciasta, aby powstała mozaika.
Ciasto piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 50 minut.
Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki piaskowej
Babka piaskowa to sprawdzony przepis na udane ciasto. Zwykła domowa babka jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Babka piaskowa to bardzo popularne ciasta, które często możemy kupić gotowe w sklepach i cukierniach. Przepis na babkę piaskową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia babki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, kakao, jajka, proszek do pieczenia, mleko.
Jak upiec babkę piaskową? Masło w temperaturze pokojowej umieść w misce, ubij do postania białej puszystej masy. Wsyp cukier i zmiksuj. Dodaj jajka i mleko, miksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Jasne ciasto wlej do formy, na nie wylej ciemne ciasto i nożem delikatnie wymieszaj oba ciasta, aby powstała mozaika. Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 50 minut. Babkę wyjmij z formy i pokrój na kawałki.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko to produkt pochodzenia zwierzęcego. W Polsce najczęściej spożywanym mlekiem jest mleko krowie. Można je kupić w każdym sklepie. Wyróżnia się mleka UHT i świeże. Mleko UHT ma dużo dłuższy termin przydatności do spożycia. Można je przechowywać nawet do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.
Podsumowując wielkanocna babka sprawdzi się także na co dzień. Pomysł na babkę możesz wykorzystać do przygotowania ciasta na święta. Pyszna domowa babka może być przechowywana pod przykryciem przez 3-4 dni.
Alergeny w babce piaskowej
Lista alergenów dla babki piaskowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki piaskowej
Babka piaskowa to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Węglowodany proste szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego słodkich wypieków powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę. Babka jest kaloryczna poprzez zawartość masła.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.