Babka na kefirze

Opublikowano: 04.01.2022 r., 15:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wilgotna babka kefir deser
Babka na kefirze
Babka na kefirze to bardzo delikatne i puszyste ciasto, które w prosty i szybki sposób przygotujesz w swoim domu. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
259 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kefir - 1 szklanka (250 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rózga, miska, forma do babki

Przepis na babkę na kefirze krok po kroku

Jajka wbij do miski i zacznij ubijać z cukrem.

Do osobnej miski przesiej mąkę przez sito, dodaj sodę oczyszczoną i stopniowo wlewaj ubite jajka.

Następnie wlej olej i kefir. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą rózgi.

Przelej masę ciasta do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na babkę na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat babki na kefirze

Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję.

Poznaj mój przepis na babkę na kefirze. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, olej, cukier, jajka i kefir. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Mój przepis jest bardzo łatwy i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.

Zatem jak zrobić babkę na kefirze?

W pierwszej kolejności utrzyj jajka z cukrem. Do osobnej miski wsyp mąkę przesianą wcześniej przez sito, dodaj sodę oczyszczoną i pomału wlewaj ubite jajka.

Następnie dodaj olej i kefir, całość dokładnie wymieszaj rózgą. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie będzie miało grudek.

Tak przygotowaną masę ciasta wlej do foremki. Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach. Po około 45 minutach pyszna babka na kefirze gotowa.

Mój sprawdzony przepis będzie dobry, także na święta. Może od teraz to będzie Twoja babka wielkanocna?

Mój przepis to podstawowa wersja babki, możesz śmiało przygotować do niej różne dodatki np. lukier, który sprawi, że będzie ona jeszcze lepsza i bardziej atrakcyjna.

Nie ma znaczenia czy przygotujesz podstawową wersję, czy z dodatkami, każda z nich będzie dobra, przekonaj się sam.

Alergeny w babce na kefirze

Lista alergenów dla babki na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

W przepisie na babkę na kefirze nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babki na kefirze

na 100g gotowej potrawy

Przed przelaniem ciasta do formy wysmaruj ją odrobiną masła.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
259.47
259.47
Białko (g)
8.07
8.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.57
35.57
Węglowodany przyswajalne (g)
35.57
35.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.58
9.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
7.49
7.49
Cholesterol (mg)
90.32
90.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.75
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.91
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.75
55.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
77.51
77.51
Potas (mg)
113.73
113.73
Wapń (mg)
54.22
54.22
Fosfor (mg)
110.92
110.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.28
16.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
2.00
Cynk (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki na kefirze 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki na kefirze

Koszt składników
21.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
21.70