Babka na kefirze
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kefir - 1 szklanka (250 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na babkę na kefirze krok po kroku
Jajka wbij do miski i zacznij ubijać z cukrem.
Do osobnej miski przesiej mąkę przez sito, dodaj sodę oczyszczoną i stopniowo wlewaj ubite jajka.
Następnie wlej olej i kefir. Całość dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą rózgi.
Przelej masę ciasta do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki na kefirze
Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję.
Poznaj mój przepis na babkę na kefirze. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, olej, cukier, jajka i kefir. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.
Mój przepis jest bardzo łatwy i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.
Zatem jak zrobić babkę na kefirze?
W pierwszej kolejności utrzyj jajka z cukrem. Do osobnej miski wsyp mąkę przesianą wcześniej przez sito, dodaj sodę oczyszczoną i pomału wlewaj ubite jajka.
Następnie dodaj olej i kefir, całość dokładnie wymieszaj rózgą. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie będzie miało grudek.
Tak przygotowaną masę ciasta wlej do foremki. Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach. Po około 45 minutach pyszna babka na kefirze gotowa.
Mój sprawdzony przepis będzie dobry, także na święta. Może od teraz to będzie Twoja babka wielkanocna?
Mój przepis to podstawowa wersja babki, możesz śmiało przygotować do niej różne dodatki np. lukier, który sprawi, że będzie ona jeszcze lepsza i bardziej atrakcyjna.
Nie ma znaczenia czy przygotujesz podstawową wersję, czy z dodatkami, każda z nich będzie dobra, przekonaj się sam.
Alergeny w babce na kefirze
Lista alergenów dla babki na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
W przepisie na babkę na kefirze nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze babki na kefirze
Przed przelaniem ciasta do formy wysmaruj ją odrobiną masła.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.