Babka marchewkowa

Opublikowano: 27.06.2021 r., 21:54 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka marchewkowa z lukrem, na białej paterze. Babka udekorowana jest startą świeżą marchwią.
Babka cytrynowa
Babka marchewkowa to proste ciasto drożdżowe z dodatkiem marchewki, dzięki której babka nie tylko jest bardzo smaczna, ale także zyskuje śliczny pomarańczowy kolor.
Przygotowanie 50 min
Pieczenie i Blendowanie 40 min
322 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (360 g)
  • Drożdże suche (8 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Cukier puder (70 g)
  • Sok z cytryny 1,5 łyżki (9 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, miska, forma do babki

Przepis na babkę marchewkową krok po kroku

Mleko wymieszaj z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukru i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Marchewkę obierz, rozdrobnij i zblenduj, aby powstała a'la pulpa marchewkowa.

Mąkę wymieszaj z jajkami, cukrem, zaczynem i marchwią. Dokładnie wyrób ciasto i stopniowo dolewaj oliwę w trakcie wyrabiania. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i przełóż je do formy na babkę posmarowanej oliwą i odstaw na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Piecz babkę w 180 C przez 40-50 minut.

Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem i polej nim przestudzoną babkę.

Jak oceniasz przepis na babkę marchewkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat babki marchewkowej

Babka marchewkowa wychodzi wilgotna i delikatna. W przeciwieństwie do klasycznego ucieranego ciasta marchewkowego, które większość osób zna, to jest babka drożdżowa z marchewką. Idealnie sprawdzi się jako babka wielkanocna, która zachwyci smakiem i swoim kolorem wszystkich gości. Marchewka nadaje ciastu pięknego pomarańczowego koloru. Przepis na babkę marchewkową jest dosyć prosty, ale jak każde ciasto drożdżowe wymaga trochę wyrabiania i czasu na wyrośnięcie. Ciasto marchewkowe zaczynamy od zaczynu z drożdżami. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Pamiętaj, aby mleko było tylko lekko podgrzane, mniej więcej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Robiąc zaczyn, możemy sprawdzić, czy drożdże są w porządku. Jeżeli zaczyn nie będzie rósł, to znaczy, że z drożdżami jest coś nie tak. W ten sposób nie marnujemy aż tyle składników. Zaczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowywanie marchwi. Trzeba ją oczywiście dobrze umyć i obrać. Następnie rozdrabniamy marchewkę, najdrobniej jak się da. Najlepiej zrobić to przy użyciu blendera/malaksera lub zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki — najlepiej na tych do ziemniaków. Chcemy uzyskać jak najmniejsze kawałki marchewki, taką a’la pulpę marchewkową, ale ze świeżej marchwi. Gdy zaczyn podrośnie, wsypujemy do miski mąką, jajka, cynamon, cukier, marchewkę i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy — można zrobić to ręcznie lub użyć blendera. Gdy uzyskamy jednolite ciasto, dodajemy stopniowo olej i dalej wyrabiamy. Ciasto można zrobić na oleju lub na rozpuszczonym maśle. Gdy cały olej połączy się z ciastem, zostawiamy je w ciepłym miejscu na 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie można przygotować formę do babki. Wystarczy posmarować ją lekko olejem. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrabiamy i przekładamy do formy na babkę. Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie ciasto musi już tylko trochę przestygnąć i gotowe. Po przestudzeniu można jeszcze polać ciasto lukrem. Jak widzisz, babka marchewkowa jest prosta w przygotowaniu i zachwyci wszystkich gości.

Alergeny w babce marchewkowej

Lista alergenów dla babki marchewkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babki marchewkowej

na 100g gotowej potrawy

Żeby obniżyć indeks glikemiczny babki marchewkowej możesz zamienić część mąki jasnej na pełnoziarnistą, a cukru na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
248.29
322.77
Białko (g)
6.44
8.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
43.44
56.48
Węglowodany przyswajalne (g)
42.75
55.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
5.89
7.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
2.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
5.20
Cholesterol (mg)
48.00
62.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
191.88
249.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.42
1.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.81
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.77
42.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.46
Ryboflawina (mg)
0.24
0.31
Niacyna (mg)
2.26
2.94
Foliany (µg (mcg))
64.03
83.24
Beta karoten (µg (mcg))
1579.16
2052.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
38.43
49.96
Potas (mg)
144.40
187.71
Wapń (mg)
38.22
49.69
Fosfor (mg)
85.23
110.81
Magnez (mg)
15.85
20.60
Żelazo (mg)
1.85
2.40
Cynk (mg)
0.62
0.80
Miedź (mg)
0.08
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny babki marchewkowej 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki marchewkowej

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
360 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 360 g
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cukier puder
70 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Sok z cytryny
9 ml
1,5 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 9 ml
Koszt składników
42.50