Babka jogurtowa
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Masło (30 g)
- Bułka tarta (50 g)
Przepis na babkę jogurtową krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany.
Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt naturalny i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia wymieszaj do połączenia składników.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Wlej ciasto na babkę.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Babka drożdżowa
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki jogurtowej
Babka jogurtowa to bardzo dobry pomysł na wilgotne ciasto o zwartej konsystencji. Szybka babka świetnie sprawdzi się podana jako deser podczas niedzielnego obiadu z rodziną. Przepis na babkę jogurtową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, masło, bułka tarta.
Jak zrobić babkę jogurtową? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany. Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt naturalny i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia wymieszaj do połączenia składników. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto na babkę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując pyszna babka jogurtowa to prosty przepis na deser dla całej rodziny. Wielkanocna babka sprawdzi się nie tylko na święta. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez dwa trzy dni. Najlepsza babka jogurtowa to ta przygotowana z pełnotłustego jogurtu naturalnego. Babka jest szybka do przygotowania i można ją upiec podczas wizyty niezapowiedzianych gości.
Alergeny w babce jogurtowej
Lista alergenów dla babki jogurtowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Masło
Wartości odżywcze babki jogurtowej
Babka jogurtowa to słodki domowy wypiek. Babka zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto nie jest odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę oraz celiakię.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.