Przepis na babkę bez jajek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do babki

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, sól i sodę oczyszczoną, wymieszaj.

Wlej olej i wymieszaj, a następnie wlej wodę, mieszaj do połączenia się składników.

Dodaj kakao i przełóż babkę do foremki posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiecz babkę w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

babka bez jajek
Babka bez jajek
Koszt przygotowania dania
3.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Babka bez jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce bez jajek

Babka bez jajek to klasyczna babka piaskowa, którą przygotowujesz na Święta i nie tylko. Babka w wersji wegańskiej, idealny dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój przepis na babkę bez jajek, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu i pyszna w smaku. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Domowe wypieki są zdecydowanie lepsze niż te w wersji kupnej.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąkę pszenną, olej rzepakowy, sodę oczyszczoną, cukier, ekstrakt waniliowy, kakao i odrobinę soli.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Wtedy Twoje ciasto będzie wegańskie i bezglutenowe.

W moim przepisie użyłam cukru trzcinowego, zamiast niego, możesz użyć cukier biały nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić babkę bez jajek?

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj sodę oczyszczoną i cukier, wymieszaj, a następnie wlej olej i wodę. Wymieszaj całość za pomocą rózgi.

Tak przygotowane ciasto wlej do foremki, najlepiej, jeśli będzie to charakterystyczna dla babki okrągła blaszka. Upiecz ciasto w piekarniku przez około 40 minut w 180 st. C. Po tym czasie powinna być już zdecydowanie dobra i smaczna.

Sam widzisz jakie proste w przygotowaniu są wegańskie ciasta.

Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na ciasto kakaowe bez jajek, przygotuj je dla całej Twojej rodziny i przekonaj się, jak dobre jest w smaku.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze babki bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
401.63 kcal
200.81 kcal
Białko
5.30 g
2.65 g

Węglowodany w babce bez jajek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
75.76 g
37.88 g
Węglowodany przyswajalne
73.89 g
36.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
0.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
8.95 g
4.47 g
Tłuszcze nasycone
1.01 g
0.51 g
Tłuszcze nienasycone
7.94 g
3.97 g
Tłuszcze jednonasycone
4.79 g
2.39 g
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.13 g
1.06 g
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę bez jajek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.52 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.06 mg
2.03 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
109.94 µg (mcg)
54.97 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę bez jajek

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
259.89 mg
129.95 mg
Potas
136.14 mg
68.07 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
35.60 mg
17.80 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
68.13 mg
34.06 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.69 mg
11.85 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.82 mg
2.41 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
0.27 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki bez jajek 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce bez jajek

Lista alergenów dla babki bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania babki bez jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier trzcinowy
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
5 kropli
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Sól
2 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Koszt składników
23.05
Jak oceniasz przepis na babkę bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób