Babka bez jajek

Opublikowano: 19.06.2022 r., 22:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Keks wegański na talerzu
Babka bez jajek
Tradycyjna babka, którą możesz przygotować bez jajek. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, że jajka nie są niezbędnym składnikiem wypieków.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
196 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (320 g)
  • Cukier trzcinowy - 1 szklanka (250 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 5 kropli (5 ml)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżki (30 ml)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma do babki

Przepis na babkę bez jajek krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, sól i sodę oczyszczoną, wymieszaj.

Wlej olej i wymieszaj, a następnie wlej wodę, mieszaj do połączenia się składników.

Dodaj kakao i przełóż babkę do foremki posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiecz babkę w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat babki bez jajek

Babka bez jajek to klasyczna babka piaskowa, którą przygotowujesz na Święta i nie tylko. Babka w wersji wegańskiej, idealny dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój przepis na babkę bez jajek, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu i pyszna w smaku. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Domowe wypieki są zdecydowanie lepsze niż te w wersji kupnej.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąkę pszenną, olej rzepakowy, sodę oczyszczoną, cukier, ekstrakt waniliowy, kakao i odrobinę soli.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Wtedy Twoje ciasto będzie wegańskie i bezglutenowe.

W moim przepisie użyłam cukru trzcinowego, zamiast niego, możesz użyć cukier biały nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić babkę bez jajek?

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj sodę oczyszczoną i cukier, wymieszaj, a następnie wlej olej i wodę. Wymieszaj całość za pomocą rózgi.

Tak przygotowane ciasto wlej do foremki, najlepiej, jeśli będzie to charakterystyczna dla babki okrągła blaszka. Upiecz ciasto w piekarniku przez około 40 minut w 180 st. C. Po tym czasie powinna być już zdecydowanie dobra i smaczna.

Sam widzisz jakie proste w przygotowaniu są wegańskie ciasta.

Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na ciasto kakaowe bez jajek, przygotuj je dla całej Twojej rodziny i przekonaj się, jak dobre jest w smaku.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w babce bez jajek

Lista alergenów dla babki bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze babki bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Babkę możesz przygotować bez dodatku kakao.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
392.82
196.41
Białko (g)
4.58
2.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
80.50
40.25
Węglowodany przyswajalne (g)
79.03
39.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
6.24
3.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
2.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.29
1.65
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
0.75
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.46
0.23
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.11
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.57
1.79
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
96.61
48.30
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
184.27
92.13
Potas (mg)
132.00
66.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.70
21.35
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
57.14
28.57
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.87
9.94
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.28
2.14
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.22
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.08
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki bez jajek 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki bez jajek

Koszt składników
23.05
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Cukier trzcinowy
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
5 kropli
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
30 ml
5 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Sól
2 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Koszt składników
23.05