Babka bez jajek
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (320 g)
- Cukier trzcinowy - 1 szklanka (250 g)
- Ekstrakt waniliowy - 5 kropli (5 ml)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżki (30 ml)
- Sól - 1/2 łyżeczki (2 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
Przepis na babkę bez jajek krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier, sól i sodę oczyszczoną, wymieszaj.
Wlej olej i wymieszaj, a następnie wlej wodę, mieszaj do połączenia się składników.
Dodaj kakao i przełóż babkę do foremki posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiecz babkę w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki bez jajek
Babka bez jajek to klasyczna babka piaskowa, którą przygotowujesz na Święta i nie tylko. Babka w wersji wegańskiej, idealny dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój przepis na babkę bez jajek, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu i pyszna w smaku. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Domowe wypieki są zdecydowanie lepsze niż te w wersji kupnej.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąkę pszenną, olej rzepakowy, sodę oczyszczoną, cukier, ekstrakt waniliowy, kakao i odrobinę soli.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Wtedy Twoje ciasto będzie wegańskie i bezglutenowe.
W moim przepisie użyłam cukru trzcinowego, zamiast niego, możesz użyć cukier biały nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem jak zrobić babkę bez jajek?
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj sodę oczyszczoną i cukier, wymieszaj, a następnie wlej olej i wodę. Wymieszaj całość za pomocą rózgi.
Tak przygotowane ciasto wlej do foremki, najlepiej, jeśli będzie to charakterystyczna dla babki okrągła blaszka. Upiecz ciasto w piekarniku przez około 40 minut w 180 st. C. Po tym czasie powinna być już zdecydowanie dobra i smaczna.
Sam widzisz jakie proste w przygotowaniu są wegańskie ciasta.
Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na ciasto kakaowe bez jajek, przygotuj je dla całej Twojej rodziny i przekonaj się, jak dobre jest w smaku.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w babce bez jajek
Lista alergenów dla babki bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze babki bez jajek
Babkę możesz przygotować bez dodatku kakao.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.