Babeczki ze szpinakiem
- Szpinak - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
- Ser Feta (40 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na babeczki ze szpinakiem krok po kroku
Liście szpinaku dokładnie umyj i oczyść, a następnie drobno pokrój.
Czosnek przeciśnięty przez praskę, a paprykę pokrój w drobną kostkę wymieszać ze szpinakiem.
Jajka wbij do miski dopraw do smaku i wymieszaj za pomocą.
Dodaj szpinak, czosnek i paprykę, a całość wymieszaj.
Przełóż masę do foremek od babeczek i upiecz w piekarniku przez 15 min w 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babeczek ze szpinakiem
Babeczki większości z nas kojarzą się ze słodką wersją, jednak wcale tak nie musi być, ponieważ babeczki mogą być również wytrawne.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na babeczki ze szpinakiem, które przygotujesz w krótkim czasie. Będzie to idealny pomysł na kolację, znak babeczki sprawdzą się też jako przekąska na imprezę.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich produktów jak: jajka, szpinak, czerwona papryka, ser feta oraz czosnek.
Zatem, jak zrobić babeczki ze szpinakiem?
W pierwszej kolejności liście szpinaku dokładnie umyj i oczyść, a następnie drobno pokrój. Czosnek przeciśnięty przez praskę, a paprykę pokrój w drobną kostkę wymieszać ze szpinakiem. Jajka wbij do miski dopraw do smaku i wymieszaj za pomocą. Dodaj szpinak, czosnek i paprykę, a całość wymieszaj. Przełóż masę do foremek od babeczek i upiecz w piekarniku przez 15 min w 180°.
Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są babeczki ze szpinakiem.
Jeśli nie przepadasz za szpinakiem koniecznie postaw na swoje ulubione warzywa i przygotuj wytrawne babeczki. Warto zwrócić uwagę, że nie zawierają one w swoim składzie mąki, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi.
Głównym składnikiem babeczek są jajka. Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Skoro już znasz mój przepis na wytrawne babeczki, koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Babeczki będą dobre dla wszystkich członków rodziny i tych najmniejszych i tych starszych. Śmiało możesz wykorzystać je na kolację, ale też na imprezę w gronie znajomych. Babeczki na słono na pewno dadzą poczucie sytości.
Alergeny w babeczkach ze szpinakiem
Lista alergenów dla babeczek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze babeczek ze szpinakiem
Babeczki wersji wytrawnej możesz przygotowywać ze swoimi ulubionymi warzywami.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.