Przepis na babeczki z płatków owsianych krok po kroku
- Płatki owsiane 250 g 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Miód 20 g 2 łyżki
- Czekolada gorzka 100 g 1 tabliczka
Płatki owsiane wsyp do miski, wbij jajko i wlej mleko.
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zmiksuj na gęstą jednolitą masę.
Przełóż ciasto do specjalnych foremek do babeczek i posyp posiekaną czekoladą.
Upiecz babeczki w piekarniku w 180 stopniach C przez 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Babeczki z płatków owsianych - cechy przepisu
Więcej o babeczkach z płatków owsianych
Jeśli jesteś na diecie lub liczysz kalorie, chcąc zachować piękną i zdrową sylwetkę mam dla Ciebie coś, gdy najdzie Cię ochota na słodycze.
Nie musisz sobie odmawiać łakoci, postaw na te z dobrym składem i bez nadmiaru cukru, które idealnie wkomponują się w Twoją dietę.
Poznaj mój przepis na babeczki z płatków owsianych, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.
Muffinki powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w płatki owsiane, mleko, które możesz śmiało zastąpić napojem roślinnym, jajko, miód i gorzką czekoladę.
Do wykonania ciastek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem ciasteczek, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Pamiętaj, aby przy wyborze czekolady zwracać szczególną uwagę na jej skład, ważne aby zawierała wysoką zawartość kakao.
Babeczki z płatków owsianych powstają błyskawicznie. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i upieczesz w piekarniku. Mój prosty przepis to idealny pomysł na domowe, fit łakocie. Ciasteczka będą pyszne nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Skoro już wiesz jak zrobić babeczki z płatków owsianych, koniecznie spróbuj.
Wartości odżywcze babeczek z płatków owsianych
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w babeczkach z płatków owsianych
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na babeczki z płatków owsianych
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki z płatków owsianych
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach z płatków owsianych
Lista alergenów dla babeczek z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
W przepisie na babeczki z płatków owsianych nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona