Babeczki z owocami

Opublikowano: 10.07.2022 r., 16:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
babeczki z owocami
Babeczki z owocami
Babeczki z owocami to najlepszy sposób na domowe łakocie, które przygotujesz w krótkim czasie. Dodatkowo każdy domownik polubi je.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 25 min
134 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Borówka amerykańska 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka do babeczek, miska

Przepis na babeczki z owocami krok po kroku

Masło ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera.

Stopniowo dodawaj po jednym jajku.

Zmniejsz obroty miksera i dodawaj mąkę i proszek do pieczenia.

Wlej mleko i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Przełóż ciasto do foremek i dodaj kilka owoców.

Upiecz babeczki w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babeczki z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat babeczek z owocami

Babeczki z owocami to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na babeczki z owocami, możesz postawić na swoje ulubione. Ja zdecydowałam się na borówki, świetnie jednak sprawdzą się każde świeże owoce. Babeczki będą pyszne z truskawkami czy malinami.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Babeczki na słodko powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, cukier, borówki lub inne owoce, jajka, mleko.

Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.

Zatem, jak zrobić babeczki z owocami?

Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 20 minut będą dobre.

Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na smaczne przekąski dla dzieci, przyjęcie lub domowy deser.

Alergeny w babeczkach z owocami

Lista alergenów dla babeczek z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babeczek z owocami

na 100g gotowej potrawy

Do babeczek możesz dodać odrobinę kakao i wykorzystać dowolne owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
268.15
134.07
Białko (g)
4.18
2.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
36.91
18.45
Węglowodany przyswajalne (g)
35.86
17.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
11.84
5.92
Tłuszcze nasycone (g)
7.66
3.83
Tłuszcze nienasycone (g)
4.18
2.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.44
1.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.37
Cholesterol (mg)
69.49
34.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
115.38
57.69
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.09
Witamina C (mg)
2.51
1.25
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.18
Witamina E (mg)
0.56
0.28
Retinol (µg (mcg))
112.98
56.49
Tiamina (mg)
0.25
0.12
Ryboflawina (mg)
0.19
0.10
Niacyna (mg)
1.85
0.92
Foliany (µg (mcg))
54.91
27.45
Beta karoten (µg (mcg))
28.41
14.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
23.56
11.78
Potas (mg)
135.66
67.83
Wapń (mg)
52.22
26.11
Fosfor (mg)
97.22
48.61
Magnez (mg)
8.80
4.40
Żelazo (mg)
2.17
1.08
Cynk (mg)
0.41
0.21
Miedź (mg)
0.06
0.03
Mangan (mg)
0.25
0.12
Brak danych dla: jajko, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z owocami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z owocami

Koszt składników
30.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Borówka amerykańska
250 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
30.40