Babeczki z masłem orzechowym
- Banan - 2 duże sztuki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Cukier (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Olej rzepakowy - ćwierć szklanki (60 ml)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
- Masło orzechowe (120 g)
Przepis na babeczki z masłem orzechowym krok po kroku
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Do drugiej miski włóż banany obrane ze skórki i rozgnieć je widelcem na papkę.
Do bananów wbij jajka, dodaj jogurt, olej, cukier i dokładnie wymieszaj.
Do miski z bananami przesiej mąkę i kakao. Następnie całość wymieszaj.
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, dodaj do masy na babeczki i delikatnie wymieszaj.
Do papilotek nałóż ciasto (do około 2/3 wysokości). Na wierzch ciasta dodaj łyżkę masła orzechowego i przy pomocy wykałaczki twórz zawijasy.
Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Upieczone babeczki pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Więcej informacji na temat babeczek z masłem orzechowym
Babeczki z masłem orzechowym to doskonały pomysł na deser. Domowe wypieki warto podać jako dodatek do kawy i herbaty. Smaczne babeczki czekoladowe z masłem orzechowym można zabrać ze sobą również jako przekąskę do pracy lub w podróż. Przepis na babeczki z masłem orzechowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania muffinek potrzebne będą następujące produkty: banany, jajka, jogurt naturalny, cukier, mąka pszenna, kakao, olej rzepakowy, czekolada gorzka, masło orzechowe, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak robić babeczki z masłem orzechowym? W misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Do drugiej miski włóż banany obrane ze skórki i rozgnieć je widelcem na papkę. Do bananów wbij jajka, dodaj jogurt, olej, cukier i dokładnie wymieszaj. Do miski z bananami przesiej mąkę i kakao. Następnie całość wymieszaj. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, dodaj do masy na babeczki i delikatnie wymieszaj. Do papilotek nałóż ciasto (do około 2/3 wysokości). Na wierzch ciasta dodaj łyżkę masła orzechowego i przy pomocy wykałaczki twórz zawijasy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Orzechy, z których przygotowywane są masła orzechowe, zawierają sporą ilość kalorii. Warto więc zwrócić uwagę na ich podaż w diecie, ponieważ nadmiar kalorii może prowadzić do rozwoju nadwagi czy otyłości. Jednak nie przekreślajmy orzechów tylko ze względu na kalorie - ponieważ posiadają również właściwości zdrowotne (są doskonałym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć cholesterol LDL we krwi czy wspomagają regulację poziomu cukru we krwi).
Podsumowując pyszne i szybkie w przygotowaniu babeczki z masłem orzechowym to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Najlepsze babeczki są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w babeczkach z masłem orzechowym
Lista alergenów dla babeczek z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
W przepisie na babeczki z masłem orzechowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze babeczek z masłem orzechowym
Babeczki z masłem orzechowym to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Babeczki zawierają spore ilości kalorii, dlatego, jeśli jesteś na diecie, nie spożywaj ich zbyt dużo.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.