Babeczki z kremem
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
- Proszek do pieczenia (15 g)
- Cukier (140 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Mleko 2% (100 ml)
- Borówka amerykańska (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (125 g)
- Cukier puder (20 g)
- Ekstrakt waniliowy (10 ml)
Przepis na babeczki z kremem krok po kroku
Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier. Całość utrzyj na jasny, gęsty krem.
Ciągle miksując, wlej cienkim strumieniem olej, następnie mleko i dodaj ekstrakt waniliowy.
Drewnianą łyżką wmieszaj do mokrych składników suche.
Gotowe ciasto rozlej do papilotek do połowy ich wysokości.
W surowe ciasto powciskaj świeże borówki.
Piecz około 25 minut, do suchego patyczka.
Babeczki odstaw do ostudzenia.
W misce umieść zimną śmietanę, mascarpone, cukier puder i odrobinę ekstraktu waniliowego. Całość zmiksuj na gładki krem.
Gotowy krem umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskaj na babeczki, dekorując je.
Możesz dodatkowo ozdobić posypką lub owocami.
Więcej informacji na temat babeczek z kremem
Babeczki z kremem to pyszny pomysł na deser dla dzieci i dla dorosłych do kawy. Są niezwykle smaczne, wyglądają pięknie, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Pora poznać przepis na babeczki z kremem. Do przygotowania babeczek potrzebne będą dwie miski. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na jasny, gęsty krem. Ciągle mieszając, wlej olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Następnie drewnianą łyżką wmieszaj do mokrych składników suche składniki. Całość wlej do papilotek do muffinek. W surowe ciasto wciśnij kilka borówek. Babeczki piecz w piekarniku przez 25 minut, do suchego patyczka. Następnie ostudź je na kratce.
W tym czasie przygotuj krem do babeczek. Wystarczy, że w misce umieścisz schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gęsty krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, użyj dowolnej końcówki i wyciśnij na babeczki. Dodatkowo możesz ozdobić je owocami. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić babeczki z kremem.
Jeśli chcesz, możesz krem zabarwić barwnikiem spożywczym, dzięki czemu nadasz wypiekowi dodatkowych efektów wizualnych. Tym samym będą nie tylko pyszne, ale i piękne.
Borówki to małe, fioletowe owoce wyglądem przypominające jagody. Są nieco większe i mają więcej wartości odżywczych. Wskazuje się, że borówki mają pozytywny wpływ na poprawę pamięci, zmniejszenie ryzyka nadciśnienia czy pracę układu pokarmowego. To wszystko za sprawą flawonoidów obecnych w borówkach. Flawonoidy to związki bioaktywne, które mają działanie przeciwzapalne, detoksykujące czy też przeciwnowotworowe.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Te dobre babeczki to świetne urozmaicenie na podwieczorek.
Alergeny w babeczkach z kremem
Lista alergenów dla babeczek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze babeczek z kremem
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.