Babeczki z kremem

Opublikowano: 04.05.2022 r., 10:29 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie babeczki z kremem
Babeczki z kremem
Babeczki z kremem to pyszny pomysł na deser dla dzieci i dla dorosłych do kawy. Są niezwykle smaczne, wyglądają pięknie, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 25 min
356 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (300 g)
  • Proszek do pieczenia (15 g)
  • Cukier (140 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Borówka amerykańska (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (125 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Ekstrakt waniliowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, drewniana łyżka, rękaw cukierniczy, forma na muffiny

Przepis na babeczki z kremem krok po kroku

Foremkę na muffiny wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość wymieszaj.

Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier. Całość utrzyj na jasny, gęsty krem.

Ciągle miksując, wlej cienkim strumieniem olej, następnie mleko i dodaj ekstrakt waniliowy.

Drewnianą łyżką wmieszaj do mokrych składników suche.

Gotowe ciasto rozlej do papilotek do połowy ich wysokości.

W surowe ciasto powciskaj świeże borówki.

Piecz około 25 minut, do suchego patyczka.

Babeczki odstaw do ostudzenia.

W misce umieść zimną śmietanę, mascarpone, cukier puder i odrobinę ekstraktu waniliowego. Całość zmiksuj na gładki krem.

Gotowy krem umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskaj na babeczki, dekorując je.

Możesz dodatkowo ozdobić posypką lub owocami.

Jak oceniasz przepis na babeczki z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babeczek z kremem

Babeczki z kremem to pyszny pomysł na deser dla dzieci i dla dorosłych do kawy. Są niezwykle smaczne, wyglądają pięknie, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Pora poznać przepis na babeczki z kremem. Do przygotowania babeczek potrzebne będą dwie miski. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na jasny, gęsty krem. Ciągle mieszając, wlej olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Następnie drewnianą łyżką wmieszaj do mokrych składników suche składniki. Całość wlej do papilotek do muffinek. W surowe ciasto wciśnij kilka borówek. Babeczki piecz w piekarniku przez 25 minut, do suchego patyczka. Następnie ostudź je na kratce.

W tym czasie przygotuj krem do babeczek. Wystarczy, że w misce umieścisz schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gęsty krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, użyj dowolnej końcówki i wyciśnij na babeczki. Dodatkowo możesz ozdobić je owocami. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić babeczki z kremem.

Jeśli chcesz, możesz krem zabarwić barwnikiem spożywczym, dzięki czemu nadasz wypiekowi dodatkowych efektów wizualnych. Tym samym będą nie tylko pyszne, ale i piękne.

Borówki to małe, fioletowe owoce wyglądem przypominające jagody. Są nieco większe i mają więcej wartości odżywczych. Wskazuje się, że borówki mają pozytywny wpływ na poprawę pamięci, zmniejszenie ryzyka nadciśnienia czy pracę układu pokarmowego. To wszystko za sprawą flawonoidów obecnych w borówkach. Flawonoidy to związki bioaktywne, które mają działanie przeciwzapalne, detoksykujące czy też przeciwnowotworowe.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Te dobre babeczki to świetne urozmaicenie na podwieczorek.

Alergeny w babeczkach z kremem

Lista alergenów dla babeczek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze babeczek z kremem

na 100g gotowej potrawy

Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
310.00
356.50
Białko (g)
5.09
5.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
30.53
35.11
Węglowodany przyswajalne (g)
30.17
34.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
18.86
21.69
Tłuszcze nasycone (g)
11.82
13.59
Tłuszcze nienasycone (g)
7.04
8.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
18.51
21.29
Wapń (mg)
75.65
87.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
1.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z kremem 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z kremem

Koszt składników
51.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Borówka amerykańska
200 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
125 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 125 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Koszt składników
51.60