Babeczki z kajmakiem

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki z kajmakiem ułożone na talerzyku.
Babeczki z kajmakiem
Babeczki z kajmakiem to pyszny deser, który świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Babeczki są bardzo słodkie, smaczne, a przy okazji niezwykle puszyste.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
559 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (200 g)
  • Kajmak (250 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Cukier trzcinowy (140 g)
  • Orzechy pekan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, duża miska, rózga

Przepis na babeczki z kajmakiem krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sól. Połącz ze szklanką wody, jajkami, olejem i ekstraktem waniliowym.

Do masy na ciasto dodaj kajmak i dokładnie rozmieszaj rózgą.

Foremki na babeczki wypełnij ciastem.

Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Jak oceniasz przepis na babeczki z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babeczek z kajmakiem

Babeczki z kajmakiem to pyszny deser, który świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Babeczki są bardzo słodkie, smaczne, a przy okazji niezwykle puszyste. Sprawdzą się świetnie na wszelkiego rodzaju uroczystości. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To najlepsze rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci.

Przepis na babeczki z kajmakiem pozwala na przygotowanie wyjątkowych słodkości, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Zachwycają formą i smakiem. Wspaniale sprawdzają się jako propozycja na drugie śniadanie, czy szybki deser do zabrania ze sobą. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście masa kajmakowa. Najlepiej i najłatwiej użyć gotowej wersji, która dostępna jest w większości sklepów. To naprawdę ułatwia pracę i sprawia, że cały przepis jest jeszcze prostszy i szybszy. Jednak można również przygotować kajmak samodzielnie w swoim własnym domu. Przyda się do tego puszka mleka skondensowanego. Należy je gotować w dużym garnku, stale zamknięte, przez około 4 godziny. Dzięki temu powstanie przepyszny i naprawdę smaczny krem. Jednak również masa kajmakowa z puszki jest w pełni bezpieczna. Zwykle nie ma w niej zbyt dużo konserwantów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babeczki z kajmakiem, by były niezwykle smaczne, ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Naprawdę, nie potrzeba wiele, by stworzyć pyszny i lekki deser. Cała procedura jest tak prosta, że spokojnie można je przygotować razem z dziećmi, które na pewno będą z tego powodu niezwykle szczęśliwe. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać. Te pyszne słodkości na pewno zasmakują miłośnikom karmelu.

Alergeny w babeczkach z kajmakiem

Lista alergenów dla babeczek z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan

Wartości odżywcze babeczek z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
405.24
559.23
Białko (g)
6.92
9.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
53.29
73.54
Węglowodany przyswajalne (g)
52.58
72.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
19.02
26.25
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
4.57
Tłuszcze nienasycone (g)
15.71
21.68
Cholesterol (mg)
63.45
87.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.55
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.29
58.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
66.52
91.79
Potas (mg)
183.18
252.78
Wapń (mg)
83.42
115.12
Fosfor (mg)
131.64
181.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.07
31.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.77
2.45
Cynk (mg)
0.90
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z kajmakiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z kajmakiem

Koszt składników
111.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kajmak
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Cukier trzcinowy
140 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Orzechy pekan
100 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 10
80.00
Za 100 g
Koszt składników
111.10