Przepis na babeczki z kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, duża miska, rózga

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i sól. Połącz ze szklanką wody, jajkami, olejem i ekstraktem waniliowym.

Do masy na ciasto dodaj kajmak i dokładnie rozmieszaj rózgą.

Foremki na babeczki wypełnij ciastem.

Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Babeczki z kajmakiem ułożone na talerzyku.
babeczki z kajmakiem
Koszt przygotowania dania
92.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
559 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Babeczki z kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczkach z kajmakiem

Babeczki z kajmakiem to pyszny deser, który świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Babeczki są bardzo słodkie, smaczne, a przy okazji niezwykle puszyste. Sprawdzą się świetnie na wszelkiego rodzaju uroczystości. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują. To najlepsze rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci.

Przepis na babeczki z kajmakiem pozwala na przygotowanie wyjątkowych słodkości, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Zachwycają formą i smakiem. Wspaniale sprawdzają się jako propozycja na drugie śniadanie, czy szybki deser do zabrania ze sobą. Nie są klejące, nie mają kremu, dlatego wspaniale sprawdzą się do zabierania ze sobą w lunch boksie. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście masa kajmakowa. Najlepiej i najłatwiej użyć gotowej wersji, która dostępna jest w większości sklepów. To naprawdę ułatwia pracę i sprawia, że cały przepis jest jeszcze prostszy i szybszy. Jednak można również przygotować kajmak samodzielnie w swoim własnym domu. Przyda się do tego puszka mleka skondensowanego. Należy je gotować w dużym garnku, stale zamknięte, przez około 4 godziny. Dzięki temu powstanie przepyszny i naprawdę smaczny krem. Jednak również masa kajmakowa z puszki jest w pełni bezpieczna. Zwykle nie ma w niej zbyt dużo konserwantów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babeczki z kajmakiem, by były niezwykle smaczne, ten przepis będzie doskonałą inspiracją. Naprawdę, nie potrzeba wiele, by stworzyć pyszny i lekki deser. Cała procedura jest tak prosta, że spokojnie można je przygotować razem z dziećmi, które na pewno będą z tego powodu niezwykle szczęśliwe. Do babeczek dobrze jest wybrać odpowiednią mąkę. Najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, idealnie wybrać typ 450 czy 500. Oczywiście można też babeczki zrobić na bazie mąk bezglutenowych, jednak w tym wypadku najlepiej użyć gotowej mieszanki mąk, dostępnej w sklepach. To dobre rozwiązanie, gdyż ma się pewność, że babeczki nie będą się rozpadać. Te pyszne słodkości na pewno zasmakują miłośnikom karmelu.

Wartości odżywcze babeczek z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kalorie)
405.24 kcal
559.23 kcal
Białko
6.92 g
9.54 g

Węglowodany w babeczkach z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany
53.29 g
73.54 g
Węglowodany przyswajalne
52.58 g
72.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
0.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz
19.02 g
26.25 g
Tłuszcze nasycone
3.31 g
4.57 g
Tłuszcze nienasycone
15.71 g
21.68 g
Cholesterol
63.45 mg
87.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babeczki z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.55 mg
2.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.29 µg (mcg)
58.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczki z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód
66.52 mg
91.79 mg
Potas
183.18 mg
252.78 mg
Wapń
83.42 mg
115.12 mg
Fosfor
131.64 mg
181.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.07 mg
31.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.77 mg
2.45 mg
Cynk
0.90 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z kajmakiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach z kajmakiem

Lista alergenów dla babeczek z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan

Cena przygotowania babeczek z kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kajmak
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Cukier trzcinowy
140 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Orzechy pekan
100 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 10
80.00
Za 100 g
Koszt składników
111.10
Jak oceniasz przepis na babeczki z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób