Babeczki z cukinii
- Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Cukier (150 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Czekolada gorzka (50 g)
Przepis na babeczki z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski.
Czekoladę drobno posiekaj i przełóż do małej miseczki.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Do miski z cukinią wybij jajka, dodaj mleko, olej oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi.
Do miski z cukinią przesiej sypkie składniki i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Następnie do masy na babeczki oddaj pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je masą do 3/4 wysokości.
Babeczki z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.
Gotowe babeczki podawaj jako deser.
-
Ciasto z cukinii
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Frytki z cukinii
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Brownie z cukinii
-
Omlet dla dzieci
-
Gofry z cukinii
-
Muffinki z cukinii
-
Roladki z cukinii
-
Babka z cukinii
-
Placki z cukinii z serem
-
Chipsy z cukinii
-
Placki z cukinii bez jajek
-
Placki z cukinii bez mąki
-
Placuszki z cukinii keto
-
Placki z cukinii keto
-
Szybkie ciasto z cukinii
-
Przekąski z cukinii
Więcej informacji na temat babeczek z cukinii
Babeczki z cukinii to doskonała propozycja na pyszny deser. Czekoladowe babeczki z cukinii stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty. Babeczki z cukinią świetnie sprawdzą się aby przemycić dla dzieci większą ilość warzyw. Przepis na babeczki z cukinii jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajka, mąka pszenna, kakao, cukier, mleko, olej rzepakowy, czekolada gorzka, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić babeczki z cukinii? Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski. Czekoladę drobno posiekaj i przełóż do małej miseczki. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Do miski z cukinią wybij jajka, dodaj mleko, olej oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi. Do miski z cukinią przesiej sypkie składniki i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Następnie do masy na babeczki oddaj pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszaj. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je masą do 3/4 wysokości. Babeczki z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując: wiesz już jak upiec babeczki z cukinii. Szybkie i łatwe w przygotowaniu babeczki z dodatkiem cukinii świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Babeczki z wykorzystaniem cukinii to doskonała propozycja na przemycenie do diety większej ilości wartościowych warzyw. Smaczne babeczki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieków dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w babeczkach z cukinii
Lista alergenów dla babeczek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
W przepisie na babeczki z cukinii nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze babeczek z cukinii
Babeczki z cukinii to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Babeczki z cukinii stanowią doskonały pomysł na przemycenie do diety większej ilości warzyw.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.