Babeczki z cukinii

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wyjątkowe babeczki z cukinii
Babeczki z cukinii
Babeczki z cukinii to doskonała propozycja na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny dodatek do kawy i herbaty.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
291 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Czekolada gorzka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, tarka, duża miska, rózga, forma na muffiny

Przepis na babeczki z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski.

Czekoladę drobno posiekaj i przełóż do małej miseczki.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Do miski z cukinią wybij jajka, dodaj mleko, olej oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi.

Do miski z cukinią przesiej sypkie składniki i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.

Następnie do masy na babeczki oddaj pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszaj.

Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je masą do 3/4 wysokości.

Babeczki z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.

Gotowe babeczki podawaj jako deser.

Jak oceniasz przepis na babeczki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat babeczek z cukinii

Babeczki z cukinii to doskonała propozycja na pyszny deser. Czekoladowe babeczki z cukinii stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty. Babeczki z cukinią świetnie sprawdzą się aby przemycić dla dzieci większą ilość warzyw. Przepis na babeczki z cukinii jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajka, mąka pszenna, kakao, cukier, mleko, olej rzepakowy, czekolada gorzka, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić babeczki z cukinii? Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski. Czekoladę drobno posiekaj i przełóż do małej miseczki. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Do miski z cukinią wybij jajka, dodaj mleko, olej oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi. Do miski z cukinią przesiej sypkie składniki i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Następnie do masy na babeczki oddaj pokruszoną czekoladę i ponownie wymieszaj. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je masą do 3/4 wysokości. Babeczki z cukinii piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując: wiesz już jak upiec babeczki z cukinii. Szybkie i łatwe w przygotowaniu babeczki z dodatkiem cukinii świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Babeczki z wykorzystaniem cukinii to doskonała propozycja na przemycenie do diety większej ilości wartościowych warzyw. Smaczne babeczki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieków dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w babeczkach z cukinii

Lista alergenów dla babeczek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

W przepisie na babeczki z cukinii nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babeczek z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Babeczki z cukinii to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Babeczki z cukinii stanowią doskonały pomysł na przemycenie do diety większej ilości warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
291.92
291.92
Białko (g)
5.90
5.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.42
34.42
Węglowodany przyswajalne (g)
32.06
32.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.36
2.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.89
15.89
Tłuszcze nasycone (g)
3.43
3.43
Tłuszcze nienasycone (g)
12.46
12.46
Cholesterol (mg)
39.83
39.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.64
39.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
23.39
23.39
Potas (mg)
217.50
217.50
Wapń (mg)
37.13
37.13
Fosfor (mg)
111.94
111.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.52
45.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.27
2.27
Cynk (mg)
0.91
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z cukinii 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek z cukinii

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
33.00