Babeczki wielkanocne
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (165 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
- Masło (250 g)
- Czekolada biała (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (25 g)
Przepis na babeczki wielkanocne krok po kroku
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a masło należy rozpuścić i ostudzić.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz łyżkę proszku do pieczenia.
Cukier, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, aromat pomarańczowy oraz jajka zmiksuj na puszystą masę.
Dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
Wlej ostudzone masło oraz dodaj trochę startej skórki z pomarańczy. Krótko wymieszaj mikserem.
Masę przelej do foremek (maksymalnie 3/4 wysokości) i piecz 25 minut (do suchego patyczka).
Ostudź upieczone babeczki i zrób polewę.
Rozpuść w garnku czekoladę, trochę aromatu pomarańczowego oraz śmietankę.
Polewą polej babeczki i posyp je startą skórką z pomarańczy.
Odstaw babeczki do lodówki, by polewa zastygła.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Babka drożdżowa
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babeczek wielkanocnych
Spróbuj tych babeczek z polewą z białej czekolady. Mają cudowny, pyszny, pomarańczowy smak. Babeczki wielkanocne są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Babka piaskowa w mini formie, którą dajesz do koszyczka w święta wielkanocne, jest obowiązkowa. Babeczki wielkanocne są więc wygodne, bo mają mały rozmiar i bez problemu zmieszczą się w koszyczku. Dodatkowo wyglądają przepięknie. Przepis na babeczki wielkanocne to prosty przepis z łatwymi składnikami. Zobacz, jak zrobić babeczki wielkanocne. To sprawdzony przepis, który jest też dobry dla dzieci.
Babeczki wielkanocne cechują się tym, że pieczone są w specjalnych foremkach. To nie są zwykłe babeczki. Te, które robi się na święta wielkanocne mają wgłębienie po środku, identycznie jak duża wersja babki piaskowej wielkanocnej. Taki prosty przepis to także podstawowe składniki. Babeczki wielkanocne są dobre z polewą z białej czekolady, ale równie pyszne będą z lukrem. Jak zrobisz babeczki wielkanocne, masz dobre ciastka świetne dla dziecka i dorosłego. Można je dekorować według uznania.
Jeżeli potrzebujesz sprawdzonego przepisu na słodkie mini babeczki wielkanocne, spróbuj tego prostego przepisu. Są pyszne, miękkie i dobre dla dzieci. Jak zrobić babeczki wielkanocne? Przede wszystkim należy zadbać o to, żeby składniki miały temperaturę pokojową. W tym celu jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by się zagrzały. Do przepisu na babeczki wielkanocne tłuszcz musi być w formie płynnej, więc masło wystarczy roztopić, a następnie je ostudzić. Zanim zaczniesz piec, mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj jajka z cukrami i aromatem, dodaj mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Na końcu dodaj masło oraz skórkę pomarańczową. Krótko mieszaj, wylej masę do foremek i piecz. Najlepiej jest piec do tak zwanego suchego patyczka. Gdy upieczone babeczki ostygną, zrób pomarańczową polewę z czekolady i polej nią babeczki, ozdabiając je. Warto posypać wszystko skórką z pomarańczy. Sprawdzony przepis na pyszne babeczki na święta gotowy.
Przepis na babeczki wielkanocne można zrobić w różnego rodzaju foremkach. Mogą to być foremki pojedyncze metalowe lub silikonowe. Dostępna do kupienia jest także duża forma, w której jest określona ilość foremek na babeczki (tak jak na muffiny). Forma na babeczki wielkanocne wygląda tak samo, jak forma do babki piaskowej, ale oczywiście w mniejszym rozmiarze. Foremki można posmarować olejem i posypać bułką tartą, ale nie jest to konieczne. Z reguły babeczki wielkanocne ładnie same wychodzą z foremek.
Alergeny w babeczkach wielkanocnych
Lista alergenów dla babeczek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na babeczki wielkanocne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- aromat pomarańczowy, skórka pomarańczy
Wartości odżywcze babeczek wielkanocnych
Babeczki wielkanocne mają wysoki indeks glikemiczny. Mają wysoką kaloryczność oraz dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Te należy ograniczyć, jeżeli masz problemy z układem sercowo-naczyniowym.
Energia i białka
(99g)
Węglowodany
(99g)
Tłuszcze
(99g)
Witaminy
(99g)
Składniki mineralne
(99g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.