Babeczki Thermomix
- Masło (150 g)
- Czekolada gorzka (90 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (150 g)
- Cukier waniliowy (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Sól szczypta (2 g)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (150 g)
Przepis na babeczki z thermomixa krok po kroku
W formę do muffinek włóż papilotki do muffinek.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Do naczynia Thermomixa włóż połamaną na kawałki czekoladę.
Rozdrobnij przez 8 sekund/ obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
Do naczynia Thermomixa wbij jajka, dodaj masło pokrojone na kawałki, mąki, sól, mleko, dwa rodzaje cukru i proszek do pieczenia.
Wymieszaj, ustawiając obroty 4 wsteczne / 35 s.
Dodaj przygotowaną wcześniej czekoladę i wymieszaj obroty wsteczne 5 / 15 sekund.
Ciasto nakładaj do papilotek do 1/2 wysokości.
Piecz około 25 minut.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Sernik rosa Thermomix
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat babeczek z thermomixa
Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić babeczki z Thermomixa z czekoladą to trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Te pyszne babeczki w swoim składzie mają mleko, jajka, mąkę pszenną i pełnoziarnistą, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Aby babeczki były prawdziwie czekoladowe konieczna będzie również czekolada gorzka. Przekonaj się sam, że przepis na babeczki z Thermomixa jest naprawdę łatwy.
Na samym początku rozdrobnij czekoladę w naczyniu Thermomixa i przełóż następnie do innego naczynia. Teraz wystarczy wszystkie pozostałe składniki włożyć do naczynia Thermomixa i zmiksować przez 30 sekund. Następnie dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj. Przelej ciasto do papilotek na muffinki i piecz około 25 minut (do suchego patyczka). Tylko tyle wystarczy by powstały te dobre babeczki. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis. Tak przygotowane babeczki będą świetnym urozmaiceniem na drugie śniadanie nie tylko dla dzieci.
Takie słodkie babeczki wyróżnia również duża zawartość błonnika z mąki pełnoziarnistej. Mąka ta otrzymała swoją nazwę od tego, że aby ją otrzymać należy zmielić całe, nieoczyszczone z łupin ziarna. To powoduje, że jest dużo bogatsza w składniki odżywcze, które nie są usuwane podczas oczyszczania ziaren. 100 g mąki pełnoziarnistej dostarcza około 11 g błonnika. Pomimo tego, że mąka pszenna oczyszczona ma podobną kaloryczność, to w tej samej ilości znajdziemy już tylko 3 g błonnika. Mąka pełnoziarnista (typ 2000) zawiera żelazo, fosfor, potas, cynk czy magnez i witaminy z grupy B. Każdy z tych składników odżywczych ma pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ hormonalny czy układ sercowo-naczyniowy.
Babeczki z Thermomixa to naprawdę pyszny deser. Ze względu na obecność mąki typu 2000 dużo szybciej dają one uczucie sytości, dlatego istnieje mniejsze ryzyko spożycia ich w nadmiarze.
Dieta mająca na celu zmniejszenie masy ciała powinna być nie tylko prawidłowo skomponowana i bezpieczna dla organizmu, ale również powinna sprawiać przyjemność. Udowodniono, że większa przyjemność płynąca z jedzenia zwiększała szansę na powodzenie dietoterapii. Dlatego domowe desery jak babeczki Thermomix to świetny pomysł!
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić babeczki z Thermomixa i wypróbujecie nasz przepis.
Alergeny w babeczkach z thermomixa
Lista alergenów dla babeczek z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
Wartości odżywcze babeczek z thermomixa
Mąka pełnoziarnista (typ 2000) zawiera żelazo, fosfor, potas, cynk czy magnez i witaminy z grupy B. Każdy z tych składników odżywczych ma pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ hormonalny czy układ sercowo-naczyniowy.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.