Przepis na babeczki szpinakowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga

Pokrój fetę w drobną kostkę.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W osobnej misce wymieszaj szpinak, jajka, oliwę i mleko.

Dodaj suche składniki do mieszanki szpinakowej. Wrzuć fetę.

Rozłóż masę równomiernie w papilotkach do muffinek.

Piecz około 20 minut w 180 st. C.

Babeczki szpinakowe podane na deseczce.
babeczki szpinakowe
Koszt przygotowania dania
23.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Babeczki szpinakowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczkach szpinakowych

Babeczki szpinakowe to doskonała opcja na śniadanie, czy kolację. Są smaczne i niezwykle ciekawe. Całość można zrobić w kilka chwil, używając kilku prostych składników.

Przepis na babeczki szpinakowe to wspaniała opcja na obiad, ale również na kolację. Choć są wytrawne, robią taką samą furorę jak te na słodko. To smaczne muffinki dla całej rodziny. Choć to muffiny śniadaniowe, można je również podawać na kolację czy podwieczorek. Są naprawdę sycące i pożywne, wszystko to ze względu na dodatek jajek i sera feta. To idealna przekąska dla osób na diecie redukcyjnej. Odpowiednia ilość czosnku sprawia, że wcale nie jest mdły czy bez smaku. Do tego dania równie dobrze można wykorzystać świeży szpinak, który wystarczy lekko poddusić. W tym przepisie szakszuka robiona jest ze szpinakiem mrożonym, który jest tani i łatwo dostępny, dzięki temu można po niego sięgać w każdej chwili. Bardzo często znajduje się w domowej spiżarni. Choć może się wydawać, że w wersji mrożonej szpinak ma mniej wartości odżywczych, nie jest to do końca prawda. Mrożenie tylko nieznacznie wpływa na spadek ilości witamin i składników mineralnych, dlatego nie trzeba się wcale go obawiać i śmiało można, sięgać po zamrożone warzywa. W tym wypadku szpinak dodaje całości całkiem sporo substancji prozdrowotnych. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, która wspiera zdrowie układu krwionośnego. Jest też bogaty w chlorofil, zielony barwnik, który dostarcza magnezu, a także jest wspaniałym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed wpływem niekorzystnego działania czynników zewnętrznych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babeczki szpinakowe, które będą pyszne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej spiżarni. Głównym jest oczywiście szpinak, który łączy się z serem. Obok szpinaku, najważniejszym składnikiem są jajka. To wspaniałe źródło białka, które doskonale wpływa na sytość, przez co zjedzenie muffinki zaspokaja głód na długi czas. Najlepiej wybierać te z wolnego wybiegu czy ekologiczne. To przepis bardzo uniwersalny, choć pojawia się w nim szpinak i ser, można zamienić ją na inne warzywa, sprawdzą się zarówno pomidory, jak i cukinia, czy oliwki. Wszystko zależy od preferencji i dostępności. Można również dodać szynki, jeśli zależy nam na bardziej sycącej opcji.

Wartości odżywcze babeczek szpinakowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kalorie)
246.00 kcal
314.87 kcal
Białko
9.01 g
11.54 g

Węglowodany w babeczkach szpinakowych

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany
24.91 g
31.89 g
Węglowodany przyswajalne
24.01 g
30.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz
12.66 g
16.21 g
Tłuszcze nasycone
4.88 g
6.25 g
Tłuszcze nienasycone
7.79 g
9.97 g

Witaminy w przepisie na babeczki szpinakowe

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina B6
0.16 mg
0.21 mg
Tiamina
0.35 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.38 mg
0.49 mg
Niacyna
2.35 mg
3.01 mg
Foliany
99.06 µg (mcg)
126.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na babeczki szpinakowe

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód
214.91 mg
275.09 mg
Potas
208.66 mg
267.08 mg
Wapń
147.97 mg
189.40 mg
Fosfor
150.00 mg
192.00 mg
Magnez
39.07 mg
50.01 mg
Żelazo
2.62 mg
3.35 mg
Cynk
1.08 mg
1.39 mg
Miedź
0.11 mg
0.14 mg
Mangan
0.45 mg
0.58 mg
Brak danych dla: jajko, mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek szpinakowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach szpinakowych

Lista alergenów dla babeczek szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babeczek szpinakowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Mleko 2%
80 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Koszt składników
48.10
Jak oceniasz przepis na babeczki szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób