Babeczki świąteczne

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczne babeczki w papilotkach
Babeczki świąteczne
Babeczki świąteczne to doskonały pomysł na wypiek, który możesz zaserwować podczas świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na babeczki z makiem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
196 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (120 g)
  • Cukier drobny - pół szklanki (100 g)
  • Skórka z cytryny (20 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (80 g)
  • Mąka ziemniaczana (70 g)
  • Mak niebieski (20 g)
  • Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, sitko, miska, szpatułka, forma na muffiny

Przepis na babeczki świąteczne krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Miękkie masło ubij z dodatkiem cukru do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Następnie do masła dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.

Do masy stopniowo dodawaj po jednym jajku i dokładnie ubijaj masę.

W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Przez sitko przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Do masy z masła dodaj przesiane składniki oraz mak i wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.

Następnie do masy dodaj ubite białka i wymieszaj przy pomocy szpatułki na jednolitą masę.

Masę na babeczki przelej do papilotek umieszczonych w specjalnej formie do pieczenia babeczek.

Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Babeczki przed podaniem możesz udekorować lukrem lub polewą.

Jak oceniasz przepis na babeczki świąteczne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babeczek świątecznych

Babeczki świąteczne to doskonały pomysł na wypiek, który możesz zaserwować podczas świąt Bożego Narodzenia. Pyszne babeczki świetnie sprawdzą się również jako przekąska do kawy i herbaty. Prosty przepis na babeczki świąteczne nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. DO wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier drobny, skórka z cytryny, jajka, mąka tortowa, mąka ziemniaczana, mak, proszek do pieczenia oraz sól.

Jak zrobić babeczki świąteczne? Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło ubij z dodatkiem cukru do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie do masła dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Do masy stopniowo dodawaj po jednym jajku i dokładnie ubijaj masę. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przez sitko przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do masy z masła dodaj przesiane składniki oraz mak i wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Następnie do masy dodaj ubite białka i wymieszaj przy pomocy szpatułki na jednolitą masę. Masę na babeczki przelej do papilotek umieszczonych w specjalnej formie do pieczenia babeczek. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Babeczki przed podaniem możesz udekorować lukrem lub polewą.

Mąka pszenna stanowi jedną z najbardziej popularnych mąk, które wykorzystywane są w kuchni polskiej. Mąki wykorzystywane są do przygotowania chleba, ciast lub zagęszczenia sosów. Im ciemniejsza jest mąka i na jej opakowaniu jest większy numer, tym mąka zawiera więcej składników odżywczych. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450. Jednak mąki z niższymi numerami warto wybierać na dietach lekkostrawnych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując łatwe do przygotowania babeczki świąteczne wykonane są z dodatkiem maku. Smaczne babeczki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Babeczki warto udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Alergeny w babeczkach świątecznych

Lista alergenów dla babeczek świątecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babeczek świątecznych

na 100g gotowej potrawy

Babeczki świąteczne z dodatkiem maku to doskonała propozycja na wypieki bożonarodzeniowe. Babeczki są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
357.74
196.76
Białko (g)
6.13
3.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
40.39
22.21
Węglowodany przyswajalne (g)
38.38
21.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
20.29
11.16
Tłuszcze nasycone (g)
12.30
6.77
Tłuszcze nienasycone (g)
7.99
4.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.85
3.22
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.14
1.18
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
144.10
79.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
179.40
98.67
Witamina B6 (mg)
0.18
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.15
Witamina C (mg)
5.05
2.78
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.30
Witamina E (mg)
0.84
0.46
Retinol (µg (mcg))
176.73
97.20
Tiamina (mg)
0.19
0.10
Ryboflawina (mg)
0.20
0.11
Niacyna (mg)
1.38
0.76
Foliany (µg (mcg))
49.64
27.30
Beta karoten (µg (mcg))
31.57
17.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
53.22
29.27
Potas (mg)
702.20
386.21
Wapń (mg)
296.41
163.03
Fosfor (mg)
459.21
252.56
Magnez (mg)
26.71
14.69
Żelazo (mg)
2.37
1.30
Cynk (mg)
0.82
0.45
Miedź (mg)
0.12
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek świątecznych 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek świątecznych

Koszt składników
34.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier drobny
100 g
pół szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
80 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 80 g
Mąka ziemniaczana
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Mak niebieski
20 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Proszek do pieczenia
30 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
34.40