Babeczki świąteczne
- Masło (120 g)
- Cukier drobny - pół szklanki (100 g)
- Skórka z cytryny (20 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (80 g)
- Mąka ziemniaczana (70 g)
- Mak niebieski (20 g)
- Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (30 g)
Przepis na babeczki świąteczne krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Miękkie masło ubij z dodatkiem cukru do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Następnie do masła dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Do masy stopniowo dodawaj po jednym jajku i dokładnie ubijaj masę.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Przez sitko przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Do masy z masła dodaj przesiane składniki oraz mak i wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
Następnie do masy dodaj ubite białka i wymieszaj przy pomocy szpatułki na jednolitą masę.
Masę na babeczki przelej do papilotek umieszczonych w specjalnej formie do pieczenia babeczek.
Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
Babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Babeczki przed podaniem możesz udekorować lukrem lub polewą.
Więcej informacji na temat babeczek świątecznych
Babeczki świąteczne to doskonały pomysł na wypiek, który możesz zaserwować podczas świąt Bożego Narodzenia. Pyszne babeczki świetnie sprawdzą się również jako przekąska do kawy i herbaty. Prosty przepis na babeczki świąteczne nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. DO wykonania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier drobny, skórka z cytryny, jajka, mąka tortowa, mąka ziemniaczana, mak, proszek do pieczenia oraz sól.
Jak zrobić babeczki świąteczne? Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło ubij z dodatkiem cukru do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie do masła dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Do masy stopniowo dodawaj po jednym jajku i dokładnie ubijaj masę. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przez sitko przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do masy z masła dodaj przesiane składniki oraz mak i wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Następnie do masy dodaj ubite białka i wymieszaj przy pomocy szpatułki na jednolitą masę. Masę na babeczki przelej do papilotek umieszczonych w specjalnej formie do pieczenia babeczek. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Babeczki przed podaniem możesz udekorować lukrem lub polewą.
Mąka pszenna stanowi jedną z najbardziej popularnych mąk, które wykorzystywane są w kuchni polskiej. Mąki wykorzystywane są do przygotowania chleba, ciast lub zagęszczenia sosów. Im ciemniejsza jest mąka i na jej opakowaniu jest większy numer, tym mąka zawiera więcej składników odżywczych. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450. Jednak mąki z niższymi numerami warto wybierać na dietach lekkostrawnych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.
Podsumowując łatwe do przygotowania babeczki świąteczne wykonane są z dodatkiem maku. Smaczne babeczki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Babeczki warto udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Alergeny w babeczkach świątecznych
Lista alergenów dla babeczek świątecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babeczek świątecznych
Babeczki świąteczne z dodatkiem maku to doskonała propozycja na wypieki bożonarodzeniowe. Babeczki są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.