Przepis na babeczki oreo krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 100 g 0,8 szklanki
- Kakao 16% (proszek) 40 g 4 łyzki
- Jajko 4 szt.
- Olej rzepakowy 80 ml 7 łyżek
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Kefir 120 g 125 ml / 0,5 szklanki
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona 5 g 1 łyżeczka
- Mascarpone 250 g
- Śmietanka kremowa 30% 160 g 1 szklanka / 250 ml
- Cukier 24 g 2 łyżki
- Ciasteczka oreo 198 g 18 ciasteczek
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę.
Do masy jajecznej dodaj olej i zmiksuj dokładnie.
Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do masy jajecznej dodawał naprzemiennie porcję mąki oraz porcję kefiru.
Gdy ciasto będzie już gładkie rozlej je do 14 foremek.
Babeczki piecz 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na puszystą masę, dodaj mascarpone oraz cukier, dokładnie zmiksuj.
4 ciasteczka oreo rozdrobnij w rozdrabniaczu na bardzo drobna masę. Dodaj do śmietanki z mascarpone i wymieszaj dokładnie.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje kremu na babeczki.
Na każdą babeczkę połóż 1 ciasteczko oreo.
-
Rurki z kremem
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto biszkoptowe
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto ptasie mleczko
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto filadelfia
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem

(liczba kalorii)
Babeczki oreo - cechy przepisu
Więcej o babeczkach oreo
Babeczki oreo to ostatni hit wypieków. Pyszne, puszyste, lekkie i czekoladowe babeczki z delikatnym i kremowym kremem z dodatkiem pokruszonych ciasteczek.
Muffinki oreo to nic innego jak czekoladowe babeczki z kremem. Krem oreo do muffinek wykonasz z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami oreo. Krem oreo można wykonać także na bazie masła, jednak babeczki z kremem maślanym muszą być przechowywane w chłodnych miejść aby krem nie rozpuścił się. Ciasteczka oreo w środku kremu są pokruszone lub drobno zmielone. Mieli lub kruszy się całe ciasteczka, włącznie z kremem. Babeczki to klasyczne muffinki czekoladowe, które są puszyste, lekkie i wyśmienite w smaku. Idealnie komponują się z kremem oreo. Babeczki możesz wykonać z czarnym kakao, dzięki niemu będą mieć bardzo ciemny lub nawet czarny kolor w zależności od tego ile go użyjesz. Takie czarne babeczki będą wyglądać oryginalnie przystrojone białym kremem z ciemnymi drobinkami. Babeczki możesz wykonać również z ciastkami oreo w środku babeczki. Należy wtedy napełnić foremki odrobinę mniejszą porcją ciasta i włóż ciasteczko do środka a następnie upiecz. Przepis na babeczki oreo jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na wiele okazji a szczególnie na imprezy dla dzieci, które uwielbiają babeczki z kremem.
Babeczki z ciastkami oreo są wyśmienite i oryginalne w smaku. Dodatkowo muffinki wyglądają oryginalnie i imponująco. Zasmakują każdemu miłośnikowi czekolady i ciasteczek oreo.
Wartości odżywcze babeczek oreo
Energia i białka
(96g)
Węglowodany w babeczkach oreo
(96g)
Tłuszcze
(96g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki oreo
(96g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach oreo
Lista alergenów dla babeczek oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Ciasteczka oreo
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo