Babeczki oreo

Opublikowano: 31.10.2021 r., 16:12 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki oreo podane na korkowej podstawce, na białym blacie.
Babeczki oreo
Wypróbuj przepis na najlepsze babeczki oreo. Pyszne, puszyste, lekkie i czekoladowe babeczki z delikatnym i kremowym kremem z dodatkiem pokruszonych ciasteczek.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
329 kcal
Kcal w porcji
96 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 0,8 szklanki (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 łyzki (40 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy 7 łyżek (80 ml)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Kefir 125 ml / 0,5 szklanki (120 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka / 250 ml (160 g)
  • Cukier 2 łyżki (24 g)
  • Ciasteczka oreo 18 ciasteczek (198 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, miska, rękaw cukierniczy, rozdrabniacz, forma na muffiny

Przepis na babeczki oreo krok po kroku

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę.

Do masy jajecznej dodaj olej i zmiksuj dokładnie.

Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Do masy jajecznej dodawał naprzemiennie porcję mąki oraz porcję kefiru.

Gdy ciasto będzie już gładkie rozlej je do 14 foremek.

Babeczki piecz 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij na puszystą masę, dodaj mascarpone oraz cukier, dokładnie zmiksuj.

4 ciasteczka oreo rozdrobnij w rozdrabniaczu na bardzo drobna masę. Dodaj do śmietanki z mascarpone i wymieszaj dokładnie.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje kremu na babeczki.

Na każdą babeczkę połóż 1 ciasteczko oreo.

Jak oceniasz przepis na babeczki oreo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat babeczek oreo

Babeczki oreo to ostatni hit wypieków. Pyszne, puszyste, lekkie i czekoladowe babeczki z delikatnym i kremowym kremem z dodatkiem pokruszonych ciasteczek.

Muffinki oreo to nic innego jak czekoladowe babeczki z kremem. Krem oreo do muffinek wykonasz z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami oreo. Krem oreo można wykonać także na bazie masła, jednak babeczki z kremem maślanym muszą być przechowywane w chłodnych miejść aby krem nie rozpuścił się. Ciasteczka oreo w środku kremu są pokruszone lub drobno zmielone. Mieli lub kruszy się całe ciasteczka, włącznie z kremem. Babeczki to klasyczne muffinki czekoladowe, które są puszyste, lekkie i wyśmienite w smaku. Idealnie komponują się z kremem oreo. Babeczki możesz wykonać z czarnym kakao, dzięki niemu będą mieć bardzo ciemny lub nawet czarny kolor w zależności od tego ile go użyjesz. Takie czarne babeczki będą wyglądać oryginalnie przystrojone białym kremem z ciemnymi drobinkami. Babeczki możesz wykonać również z ciastkami oreo w środku babeczki. Należy wtedy napełnić foremki odrobinę mniejszą porcją ciasta i włóż ciasteczko do środka a następnie upiecz. Przepis na babeczki oreo jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na wiele okazji a szczególnie na imprezy dla dzieci, które uwielbiają babeczki z kremem.

Babeczki z ciastkami oreo są wyśmienite i oryginalne w smaku. Dodatkowo muffinki wyglądają oryginalnie i imponująco. Zasmakują każdemu miłośnikowi czekolady i ciasteczek oreo.

Alergeny w babeczkach oreo

Lista alergenów dla babeczek oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Ciasteczka oreo
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo

Wartości odżywcze babeczek oreo

na 100g gotowej potrawy

Babeczki oreo są wyśmienitą, słodką przekąską jednak nie powinny być spożywane często i w większych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(96g)
Energia (kcal)
343.43
329.69
Białko (g)
5.05
4.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(96g)
Węglowodany (g)
34.38
33.01
Węglowodany przyswajalne (g)
23.59
22.65
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(96g)
Tłuszcz (g)
21.04
20.20
Tłuszcze nasycone (g)
14.65
14.07
Tłuszcze nienasycone (g)
6.39
6.14
Cholesterol (mg)
79.72
76.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasteczka oreo.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(96g)
Sód (mg)
95.43
91.61
Wapń (mg)
60.84
58.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
1.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek oreo 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek oreo

Koszt składników
47.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
0,8 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyzki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
80 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kefir
120 g
125 ml / 0,5 szklanki
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
160 g
1 szklanka / 250 ml
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 160 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Ciasteczka oreo
198 g
18 ciasteczek
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 2
5.06
Za 198 g
Koszt składników
47.60