Przepis na babeczki oreo krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, miska, rękaw cukierniczy, rozdrabniacz, forma na muffiny

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę.

Do masy jajecznej dodaj olej i zmiksuj dokładnie.

Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Do masy jajecznej dodawał naprzemiennie porcję mąki oraz porcję kefiru.

Gdy ciasto będzie już gładkie rozlej je do 14 foremek.

Babeczki piecz 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij na puszystą masę, dodaj mascarpone oraz cukier, dokładnie zmiksuj.

4 ciasteczka oreo rozdrobnij w rozdrabniaczu na bardzo drobna masę. Dodaj do śmietanki z mascarpone i wymieszaj dokładnie.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje kremu na babeczki.

Na każdą babeczkę połóż 1 ciasteczko oreo.

Babeczki oreo podane na korkowej podstawce, na białym blacie.
Babeczki oreo
Koszt przygotowania dania
22.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Babeczki oreo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczkach oreo

Babeczki oreo to ostatni hit wypieków. Pyszne, puszyste, lekkie i czekoladowe babeczki z delikatnym i kremowym kremem z dodatkiem pokruszonych ciasteczek.

Muffinki oreo to nic innego jak czekoladowe babeczki z kremem. Krem oreo do muffinek wykonasz z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami oreo. Krem oreo można wykonać także na bazie masła, jednak babeczki z kremem maślanym muszą być przechowywane w chłodnych miejść aby krem nie rozpuścił się. Ciasteczka oreo w środku kremu są pokruszone lub drobno zmielone. Mieli lub kruszy się całe ciasteczka, włącznie z kremem. Babeczki to klasyczne muffinki czekoladowe, które są puszyste, lekkie i wyśmienite w smaku. Idealnie komponują się z kremem oreo. Babeczki możesz wykonać z czarnym kakao, dzięki niemu będą mieć bardzo ciemny lub nawet czarny kolor w zależności od tego ile go użyjesz. Takie czarne babeczki będą wyglądać oryginalnie przystrojone białym kremem z ciemnymi drobinkami. Babeczki możesz wykonać również z ciastkami oreo w środku babeczki. Należy wtedy napełnić foremki odrobinę mniejszą porcją ciasta i włóż ciasteczko do środka a następnie upiecz. Przepis na babeczki oreo jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na wiele okazji a szczególnie na imprezy dla dzieci, które uwielbiają babeczki z kremem.

Babeczki z ciastkami oreo są wyśmienite i oryginalne w smaku. Dodatkowo muffinki wyglądają oryginalnie i imponująco. Zasmakują każdemu miłośnikowi czekolady i ciasteczek oreo.

Wartości odżywcze babeczek oreo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(96g)
Energia (kalorie)
343.43 kcal
329.69 kcal
Białko
5.05 g
4.85 g

Węglowodany w babeczkach oreo

Na 100g
Na porcję
(96g)
Węglowodany
34.38 g
33.01 g
Węglowodany przyswajalne
23.59 g
22.65 g
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
1.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(96g)
Tłuszcz
21.04 g
20.20 g
Tłuszcze nasycone
12.70 g
12.19 g
Tłuszcze nienasycone
8.34 g
8.01 g
Cholesterol
79.72 mg
76.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasteczka oreo.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczki oreo

Na 100g
Na porcję
(96g)
Sód
95.43 mg
91.61 mg
Wapń
60.84 mg
58.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
1.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek oreo 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach oreo

Lista alergenów dla babeczek oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Ciasteczka oreo
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo

Cena przygotowania babeczek oreo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
0,8 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyzki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
80 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kefir
120 g
125 ml / 0,5 szklanki
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
160 g
1 szklanka / 250 ml
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 160 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Ciasteczka oreo
198 g
18 ciasteczek
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 2
5.06
Za 198 g
Koszt składników
47.60
Jak oceniasz przepis na babeczki oreo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób