Przepis na babeczki kakaowe krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, miska, forma na muffiny

Masło roztop i odstaw do przestudzenia.

W dużej misce umieść przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i kakao. Wszystkie składniki wymieszaj.

Do średniej miski wlej mleko, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i przestudzone masło. Następnie wbij jajko i wszystko dobrze wymieszaj.

Do suchych składników wlej mokre. Mieszaj tylko do momentu połączenia składników.

We wgłębieniach w formie na muffinki umieść papilotki, a potem rozdziel do nich masę.

Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół).

Babeczki piecz ok. 20-25 min.

Często zadawane pytania

Babeczki kakaowe w papilotkach znajdują się na drewnianym blacie.
Babeczki kakaowe
Koszt przygotowania dania
6.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
187 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Babeczki kakaowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babeczkach kakaowych

Jak zrobić babeczki kakaowe? Jest to bardzo proste. W jednej misce należy umieścić składniki mokre, a w drugiej suche, a potem wszystko wymieszać i rozdzielić do papilotków. Te babeczki są tak szybkie do zrobienia, że można je przygotować tuż przed wizytą gości.

Przepis na babeczki czekoladowe z kakao możesz dowolnie zmienić, aby dopasować do swojego gustu smakowego. Jeżeli chcesz nieco mniej kakaowe babeczki, to dodaj tylko 2 łyżki kakao. Zamiast masła możesz dodać olej. Odpowiedni będzie zarówno kokosowy, jak i migdałowy czy rzepakowy. Zamiast ekstraktu z wanilii możesz użyć cukru wanilinowego. Cukier biały w całości możesz zastąpić przez np. ksylitol.

Odpowiednim dodatkiem do tych babeczek będzie czekolada. Możesz pokusić się zarówno na mleczną, jak i gorzką lub białą. Wybraną czekoladę posiekaj na małe kawałeczki i dodaj do masy, gdy wszystkie składniki będą już ze sobą wymieszane. Kostkę czekolady możesz też umieścić bezpośrednio w środku, pomiędzy jedną a drugą partią masy (podczas nakładania jej do papilotków). Te proste babeczki kakaowe będą też bardzo smaczne z marmoladą lub powidłami śliwkowymi.

Muffinki z kakao możesz ozdobić na różne sposoby. Najprościej będzie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią po przestudzonych babeczkach. Czekoladę możesz wymieszać ze śmietaną kremówką. Możesz też zdecydować się na domowy lukier. Jeśli połączysz niewielką ilość gorącej wody z dużą ilością cukru pudru, otrzymasz gęsty lukier. Bardziej orzeźwiający wyjdzie z połączenia cukru pudru z sokiem z cytryny.

Babeczki kakaowe będą też bardzo smaczne z kremem. Pasować będzie zarówno krem czekoladowy, jak i śmietankowy. Na krem jest prosty przepis. Wystarczy ubić śmietanę kremówkę, a potem dodać do niej serek mascarpone i cukier puder. Jeżeli dodasz barwnik spożywczy, to otrzymasz kolorowy krem. Możesz też podzielić masę na mniejsze porcje i każdą z nich zabarwić na inny kolor. Po umieszczeniu kremu na babeczkach muffinki możesz ozdobić cukrowymi posypkami (np. perełkami, pałeczkami, gwiazdkami).

Wartości odżywcze babeczek kakaowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
313.20 kcal
187.92 kcal
Białko
5.27 g
3.16 g

Węglowodany w babeczkach kakaowych

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
46.74 g
28.04 g
Węglowodany przyswajalne
44.70 g
26.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.04 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
12.86 g
7.72 g
Tłuszcze nasycone
8.47 g
5.08 g
Tłuszcze nienasycone
4.39 g
2.63 g
Tłuszcze jednonasycone
3.69 g
2.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
0.42 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
57.92 mg
34.75 mg

Witaminy w przepisie na babeczki kakaowe

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
123.41 µg (mcg)
74.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina C
0.08 mg
0.05 mg
Witamina D
0.42 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
0.24 mg
Retinol
121.67 µg (mcg)
73.00 µg (mcg)
Tiamina
0.31 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.13 mg
Niacyna
2.30 mg
1.38 mg
Foliany
65.74 µg (mcg)
39.45 µg (mcg)
Beta karoten
21.81 µg (mcg)
13.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na babeczki kakaowe

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
75.37 mg
45.22 mg
Potas
201.34 mg
120.80 mg
Wapń
71.30 mg
42.78 mg
Fosfor
136.32 mg
81.79 mg
Magnez
29.34 mg
17.61 mg
Żelazo
3.08 mg
1.85 mg
Cynk
0.69 mg
0.41 mg
Miedź
0.21 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek kakaowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach kakaowych

Lista alergenów dla babeczek kakaowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania babeczek kakaowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 2%
185 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.46
Za 185 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar L
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
24.90
Jak oceniasz przepis na babeczki kakaowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób