Babeczki kakaowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
- Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (185 ml)
- Jajko - 1 jajko rozmiar L (1 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przepis na babeczki kakaowe krok po kroku
Masło roztop i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce umieść przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i kakao. Wszystkie składniki wymieszaj.
Do średniej miski wlej mleko, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i przestudzone masło. Następnie wbij jajko i wszystko dobrze wymieszaj.
Do suchych składników wlej mokre. Mieszaj tylko do momentu połączenia składników.
We wgłębieniach w formie na muffinki umieść papilotki, a potem rozdziel do nich masę.
Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół).
Babeczki piecz ok. 20-25 min.
Więcej informacji na temat babeczek kakaowych
Jak zrobić babeczki kakaowe? Jest to bardzo proste. W jednej misce należy umieścić składniki mokre, a w drugiej suche, a potem wszystko wymieszać i rozdzielić do papilotków. Te babeczki są tak szybkie do zrobienia, że można je przygotować tuż przed wizytą gości.
Przepis na babeczki czekoladowe z kakao możesz dowolnie zmienić, aby dopasować do swojego gustu smakowego. Jeżeli chcesz nieco mniej kakaowe babeczki, to dodaj tylko 2 łyżki kakao. Zamiast masła możesz dodać olej. Odpowiedni będzie zarówno kokosowy, jak i migdałowy czy rzepakowy. Zamiast ekstraktu z wanilii możesz użyć cukru wanilinowego. Cukier biały w całości możesz zastąpić przez np. ksylitol.
Odpowiednim dodatkiem do tych babeczek będzie czekolada. Możesz pokusić się zarówno na mleczną, jak i gorzką lub białą. Wybraną czekoladę posiekaj na małe kawałeczki i dodaj do masy, gdy wszystkie składniki będą już ze sobą wymieszane. Kostkę czekolady możesz też umieścić bezpośrednio w środku, pomiędzy jedną a drugą partią masy (podczas nakładania jej do papilotków). Te proste babeczki kakaowe będą też bardzo smaczne z marmoladą lub powidłami śliwkowymi.
Muffinki z kakao możesz ozdobić na różne sposoby. Najprościej będzie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią po przestudzonych babeczkach. Czekoladę możesz wymieszać ze śmietaną kremówką. Możesz też zdecydować się na domowy lukier. Jeśli połączysz niewielką ilość gorącej wody z dużą ilością cukru pudru, otrzymasz gęsty lukier. Bardziej orzeźwiający wyjdzie z połączenia cukru pudru z sokiem z cytryny.
Babeczki kakaowe będą też bardzo smaczne z kremem. Pasować będzie zarówno krem czekoladowy, jak i śmietankowy. Na krem jest prosty przepis. Wystarczy ubić śmietanę kremówkę, a potem dodać do niej serek mascarpone i cukier puder. Jeżeli dodasz barwnik spożywczy, to otrzymasz kolorowy krem. Możesz też podzielić masę na mniejsze porcje i każdą z nich zabarwić na inny kolor. Po umieszczeniu kremu na babeczkach muffinki możesz ozdobić cukrowymi posypkami (np. perełkami, pałeczkami, gwiazdkami).
Alergeny w babeczkach kakaowych
Lista alergenów dla babeczek kakaowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczek kakaowych
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.