Babeczki cynamonowe

Opublikowano: 28.03.2024 r., 15:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki cynamonowe na drewnianym blacie.
Babeczki cynamonowe
Babeczki cynamonowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Babeczki warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
221 kcal
Kcal w porcji
69 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Cukier puder 2/3 szklanki (120 g)
  • Olej rzepakowy (75 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki cynamonowe krok po kroku

Do miski wybij jajko. Dodaj do niego mleko oraz olej rzepakowy.

Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.

Do składników mokrych dodaj mąkę, cukier, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cynamonu. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy.

Do blaszki do pieczenia muffinek włóż papilotki. Do każdej papilotki wlej ciasto na wysokość około 2/3.

Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na babeczki cynamonowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,1% osób

Więcej informacji na temat babeczek cynamonowych

Babeczki cynamonowe to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne, domowe babeczki z cynamonem świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na babeczki cynamonowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania wypieków potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, jajka, mleko, cukier puder, olej rzepakowy, cynamon oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić babeczki cynamonowe? Do miski wybij jajko. Dodaj do niego mleko oraz olej rzepakowy. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Do składników mokrych dodaj mąkę, cukier, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cynamonu. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy. Do blaszki do pieczenia muffinek włóż papilotki. Do każdej papilotki wlej ciasto na wysokość około 2/3. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu.

Podsumowując wiesz już, jak Upiec babeczki cynamonowe. Smaczne babeczki warto podać jaką słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Domowe wypieki świetnie sprawdzą się również jako jednoporcjowa przekąska serwowana podczas imprez rodzinnych. Babeczki przed podaniem warto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Babeczki są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w babeczkach cynamonowych

Lista alergenów dla babeczek cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze babeczek cynamonowych

na 100g gotowej potrawy

Babeczki cynamonowe to doskonała propozycja na przekąskę. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(69g)
Energia (kcal)
321.14
221.58
Białko (g)
7.03
4.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(69g)
Węglowodany (g)
44.49
30.70
Węglowodany przyswajalne (g)
44.49
30.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(69g)
Tłuszcz (g)
12.97
8.95
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
1.61
Tłuszcze nienasycone (g)
10.63
7.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(69g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.48
38.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(69g)
Sód (mg)
23.43
16.17
Potas (mg)
99.40
68.59
Wapń (mg)
46.50
32.08
Fosfor (mg)
88.70
61.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.19
11.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
1.47
Cynk (mg)
0.60
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek cynamonowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek cynamonowych

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier puder
120 g
2/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Olej rzepakowy
75 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Koszt składników
20.50