Babeczki cynamonowe
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Cukier puder - 2/3 szklanki (120 g)
- Olej rzepakowy (75 ml)
Przepis na babeczki cynamonowe krok po kroku
Do miski wybij jajko. Dodaj do niego mleko oraz olej rzepakowy.
Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Do składników mokrych dodaj mąkę, cukier, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cynamonu. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy.
Do blaszki do pieczenia muffinek włóż papilotki. Do każdej papilotki wlej ciasto na wysokość około 2/3.
Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat babeczek cynamonowych
Babeczki cynamonowe to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne, domowe babeczki z cynamonem świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na babeczki cynamonowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania wypieków potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, jajka, mleko, cukier puder, olej rzepakowy, cynamon oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić babeczki cynamonowe? Do miski wybij jajko. Dodaj do niego mleko oraz olej rzepakowy. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Do składników mokrych dodaj mąkę, cukier, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cynamonu. Składniki wymieszaj przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej masy. Do blaszki do pieczenia muffinek włóż papilotki. Do każdej papilotki wlej ciasto na wysokość około 2/3. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu.
Podsumowując wiesz już, jak Upiec babeczki cynamonowe. Smaczne babeczki warto podać jaką słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Domowe wypieki świetnie sprawdzą się również jako jednoporcjowa przekąska serwowana podczas imprez rodzinnych. Babeczki przed podaniem warto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Babeczki są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w babeczkach cynamonowych
Lista alergenów dla babeczek cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze babeczek cynamonowych
Babeczki cynamonowe to doskonała propozycja na przekąskę. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty.
Energia i białka
(69g)
Węglowodany
(69g)
Tłuszcze
(69g)
Witaminy
(69g)
Składniki mineralne
(69g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.