Przepis na babeczki bez cukru krok po kroku
- Banan 240 g 2 sztuki
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 135 g
- Kakao 16% (proszek) 30 g 3 łyżki
- Proszek do pieczenia 2 g pół łyżeczki
- Soda oczyszczona 2 g pół łyżeczki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 20 g 2 łyżki
- Czekolada gorzka 40 g
- Mleko 3,2% 80 ml
Czekoladę pokrój na małe kawałki.
W dużej misce rozgnieć banana.
Dodaj do banana mąkę, jajka, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej, mleko, ksylitol i dokładnie wymieszaj z pomocą miksera.
Dodaj czekoladę, ponownie wymieszaj.
Ciasto przelewaj do papilotek do 2/3 wysokości.
Piecz 25-30 minut w 180 stopniach C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto z cukinii
-
Ciasto jogurtowe
-
Brownie z fasoli
-
Tarta na słono
-
Sernik pistacjowy
-
Ciastka kokosowe
-
Ciastka brownie
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto parzone
-
Tarta wytrawna
-
Pierogi bezglutenowe
-
Brownie z buraka
-
Tarta z cukinią
-
Tarta z porem
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto bez cukru

(liczba kalorii)
Babeczki bez cukru - cechy przepisu
Więcej o babeczkach bez cukru
Jeśli szukasz rozwiązania, jak zrobić babeczki bez cukru z czekoladą to trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Babeczki bez cukru od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają cukru. Zamiast tego słodki smak nadaje ksylitol i owoce. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i upiec. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.
Te fit babeczki w swoim składzie mają mleko, banany, jajka, mąkę pełnoziarnistą, kakao, olej, sodę i proszek do pieczenia, a także ksylitol. Aby przygotować przepis na babeczki bez cukru rozgnieć banana widelcem w dużej misce i dodaj do niego pozostałe składniki. Wszystko razem zmiksuj, a na sam koniec dodaj posiekaną czekoladę. Teraz wystarczy babeczki rozlać do foremki na muffiny i upiec w piekarniku przez około 27 minut w 180 stopniach.
Takie bananowe, słodkie babeczki oprócz braku cukru wyróżnia również duża zawartość błonnika z mąki pełnoziarnistej. Mąka ta otrzymała swoją nazwę od tego, że aby ją otrzymać należy zmielić całe, nieoczyszczone z łupin ziarna. To powoduje, że jest dużo bogatsza w składniki odżywcze, które nie są usuwane podczas oczyszczania ziaren. 100 g mąki pełnoziarnistej dostarcza około 11 g błonnika. Pomimo tego, że mąka pszenna oczyszczona ma podobną kaloryczność, to w tej samej ilości znajdziemy już tylko 3 g błonnika. Mąka pełnoziarnista (typ 2000) zawiera żelazo, fosfor, potas, cynk czy magnez i witaminy z grupy B. Każdy z tych składników odżywczych ma pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ hormonalny czy układ sercowo-naczyniowy.
Babeczki bez cukru to naprawdę fit wypiek. Ze względu na obecność mąki typu 2000 dużo szybciej dają one uczucie sytości, dlatego istnieje mniejsze ryzyko spożycia ich w nadmiarze.
Dieta mająca na celu zmniejszenie masy ciała powinna być nie tylko prawidłowo skomponowana i bezpieczna dla organizmu, ale również powinna sprawiać przyjemność. Udowodniono, że większa przyjemność płynąca z jedzenia zwiększała szansę na powodzenie dietoterapii. Dlatego takie fit desery jak babeczki bez cukru to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek.
Wartości odżywcze babeczek bez cukru
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w babeczkach bez cukru
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na babeczki bez cukru
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki bez cukru
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach bez cukru
Lista alergenów dla babeczek bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
W przepisie na babeczki bez cukru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona