Babeczki bez cukru

Opublikowano: 24.01.2022 r., 18:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki bez cukru z bananem
Babeczki bez cukru
Babeczki bez cukru to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek nie tylko dla dzieci. Jeśli poszukujesz zdrowego deseru, to te babeczki sprawdzą się idealnie.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
103 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Banan - 2 sztuki (240 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (135 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona - pół łyżeczki (2 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
  • Czekolada gorzka - bez dodatku cukru (40 g)
  • Mleko 3,2% (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, kakao, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki bez cukru krok po kroku

Czekoladę pokrój na małe kawałki.

W dużej misce rozgnieć banana.

Dodaj do banana mąkę, jajka, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej, mleko, ksylitol i dokładnie wymieszaj z pomocą miksera.

Dodaj czekoladę, ponownie wymieszaj.

Ciasto przelewaj do papilotek do 2/3 wysokości.

Piecz 25-30 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na babeczki bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat babeczek bez cukru

Jeśli szukasz rozwiązania, jak zrobić babeczki bez cukru z czekoladą to trafiłeś w odpowiednie miejsce.

Babeczki bez cukru od tradycyjnych różnią się tym, że nie posiadają cukru. Zamiast tego słodki smak nadaje ksylitol i owoce. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i upiec. Będą świetną przekąską nie tylko dla dzieci.

Te fit babeczki w swoim składzie mają mleko, banany, jajka, mąkę pełnoziarnistą, kakao, olej, sodę i proszek do pieczenia, a także ksylitol. Aby przygotować przepis na babeczki bez cukru rozgnieć banana widelcem w dużej misce i dodaj do niego pozostałe składniki. Wszystko razem zmiksuj, a na sam koniec dodaj posiekaną czekoladę. Teraz wystarczy babeczki rozlać do foremki na muffiny i upiec w piekarniku przez około 27 minut w 180 stopniach.

Takie bananowe, słodkie babeczki oprócz braku cukru wyróżnia również duża zawartość błonnika z mąki pełnoziarnistej. Mąka ta otrzymała swoją nazwę od tego, że aby ją otrzymać należy zmielić całe, nieoczyszczone z łupin ziarna. To powoduje, że jest dużo bogatsza w składniki odżywcze, które nie są usuwane podczas oczyszczania ziaren. 100 g mąki pełnoziarnistej dostarcza około 11 g błonnika. Pomimo tego, że mąka pszenna oczyszczona ma podobną kaloryczność, to w tej samej ilości znajdziemy już tylko 3 g błonnika. Mąka pełnoziarnista (typ 2000) zawiera żelazo, fosfor, potas, cynk czy magnez i witaminy z grupy B. Każdy z tych składników odżywczych ma pozytywne oddziaływanie na układ nerwowy, układ krwionośny, układ hormonalny czy układ sercowo-naczyniowy.

Babeczki bez cukru to naprawdę fit wypiek. Ze względu na obecność mąki typu 2000 dużo szybciej dają one uczucie sytości, dlatego istnieje mniejsze ryzyko spożycia ich w nadmiarze.

Dieta mająca na celu zmniejszenie masy ciała powinna być nie tylko prawidłowo skomponowana i bezpieczna dla organizmu, ale również powinna sprawiać przyjemność. Udowodniono, że większa przyjemność płynąca z jedzenia zwiększała szansę na powodzenie dietoterapii. Dlatego takie fit desery jak babeczki bez cukru to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek.

Alergeny w babeczkach bez cukru

Lista alergenów dla babeczek bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

W przepisie na babeczki bez cukru nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babeczek bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Słodycze bez dodatku cukru to idealne rozwiązanie dla osób chcących zmniejszyć swoją masę ciała albo takich, które chorują na cukrzycę czy insluniooporność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
207.63
103.82
Białko (g)
6.66
3.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
31.77
15.88
Węglowodany przyswajalne (g)
26.61
13.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.16
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
8.34
4.17
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
1.65
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
2.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.56
1.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.47
0.73
Cholesterol (mg)
62.03
31.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
30.93
15.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.09
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.57
14.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.27
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.48
6.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
47.20
23.60
Potas (mg)
369.23
184.61
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.16
27.08
Fosfor (mg)
190.71
95.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
72.64
36.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.10
1.05
Cynk (mg)
1.29
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek bez cukru 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek bez cukru

Koszt składników
53.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
135 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 135 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
2 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Soda oczyszczona
2 g
pół łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Czekolada gorzka
40 g
bez dodatku cukru
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
80 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Koszt składników
53.70