Babeczka w kubku z mikrofali
- Mleko 3,2% (40 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na babeczkę w kubku z mikrofali krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Do miski dodaj olej, jajko oraz mleko i składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Masę przelej do dwóch małych szklanek.
Szklanki z masą wstaw do mikrofali na największą moc i babeczki podgrzewaj przez około 2-3 minuty (obserwuj wierzch babeczek, ponieważ łatwo je przypalić).
Gotowe babeczki przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem oraz owocami.
Więcej informacji na temat babeczki w kubku z mikrofali
Babeczka w kubku z mikrofali to doskonały pomysł na szybką w przygotowaniu przekąskę. Babeczki z kubeczka doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty, gdy będziesz mieć ochotę na coś słodkiego. Prosty przepis na babeczki w kubeczku z mikrofali nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania babeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, mąka pszenna, cukier, kakao, olej rzepakowy, jajko oraz proszek do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić babeczkę w kubku z mikrofali? W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do miski dodaj olej, jajko oraz mleko i składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Masę przelej do dwóch małych szklanek. Szklanki z masą wstaw do mikrofali na największą moc i babeczki podgrzewaj przez około 2-3 minuty (obserwuj wierzch babeczek, ponieważ łatwo je przypalić). Gotowe babeczki przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem oraz owocami.
Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując łatwa i szybka babeczka czekoladowa z mikrofali stanowi doskonałą propozycję na pyszną przekąskę do kawy lub herbaty. Najlepsze babeczki z kubeczka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania babeczek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w babeczce w kubku z mikrofali
Lista alergenów dla babeczki w kubku z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczki w kubku z mikrofali
Babeczka w kubku z mikrofali to doskonała propozycja na szybki w przygotowaniu deser. Kakao wykorzystanie do przygotowania babeczki stanowi doskonale źródło wielu składników odżywczych.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.