Babcine ciastka z maszynki

Opublikowano: 18.12.2022 r., 10:49 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciastka w piekarniku
Babcine ciastka z maszynki
Masz ochotę na szybkie kruche ciasteczka do kawy? Zapraszam po przepis na takie ciasteczka, które robiła moja babcia. Od lat te ciasteczka cieszą się bardzo dużą popularnością.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 13 min
201 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 120 porcji
  • Masło - 2,5 kostki (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 opakowanie (1000 g)
  • Cukier puder (150 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (12 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka - 3 sztuki (60 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, maszynka do mięsa, nakładka na maszynkę do ciastek

Przepis na babcine ciastka z maszynki krok po kroku

Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj posiekane masło, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 1 jajko i 3 żółtka.

Wyrób ciastko mikserem z hakiem.

Włóż na godzinę do lodówki.

Na maszynce do mięsa zamontuj nakładkę do ciastek.

Wciskaj ciasto do maszynki, a drugą ręką wyjmuj ciasteczka i układaj na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem).

Piecz w 180 st. C przez ok. 13 minut.

Jak oceniasz przepis na babcine ciastka z maszynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat babcinych ciastek z maszynki

Babcine ciastka z maszynki to przepis z tradycją. Robiła je moja babcia, kiedy byłam mała. Teraz ja je robię dzieciom. Starałam się jak najbardziej odtworzyć przepis, który znalazłam w pożółkłym zeszycie po babci.

Przepis na babcine ciastka z maszynki nie jest skomplikowany, każdy poradzi sobie z przygotowaniem tych ciasteczek. Nawet osoby, które na co dzień nie pieką ciast ani ciastek powinny dać sobie radę z tym przepisem. Są to tradycyjne, najlepsze ciastka z maszynki, jakie jadłam. Przepisu nie modyfikowałam, jest to stary, bardzo prosty przepis.

Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo ciastek, ok. 4-5 blaszek, czyli ok. 120 ciasteczek. Można je schować do pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać przez kilka dni.

Ja zawsze angażuję córkę do pomocy przy pieczeniu. Daję jej część ciasta, rozwałkowuję na blacie i pozwalam foremkami wycinać różne kształty. Ciasteczka są tak łatwe w przygotowaniu, że nawet dzieci sobie z nimi poradzą.

Jak zrobić babcine ciastka z maszynki? Piekarnik nagrzewamy do 180 stoi (z termoobiegiem). Do wyrobienia ciasta używam miksera z hakiem, jest dużo szybciej niż ręcznie. Mąkę przesiewam przez sito, dodaję posiekane maso (polecam prawdziwe masło, zamiast margaryny), dodaję cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 1 jajko i 3 żółtka. Całość wyrabiam mikserem, aż masa będzie gładka bez grudek. Ciasto powinno być elastyczne jak plastelina, jeżeli jest zbyt suche, należy dodać część białek, które pozostało z rozdzielania żółtek, jeśli zbyt mokre, dodajemy mąkę. Po wyrobieniu ciasto umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. W maszynce do mielenia mięsa montujemy przystawkę do ciastek. Ciasto wciskamy do maszynki, następnie drugą ręką wyjmujemy ciastka i układamy od razu na blaszce do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C przez ok. 13 min. Należy obserwować, czy już są upieczone. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Prawda, że szybkie i poste? Zachęcam do wypróbowania.

Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień. Przed podaniem warto je poruszyć cukrem pudrem.

Alergeny w babcinych ciastkach z maszynki

Lista alergenów dla Babcinych ciastek z maszynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

W przepisie na Babcine ciastka z maszynki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babcinych ciastek z maszynki

na 100g gotowej potrawy

Ciastka są bardzo kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
403.90
201.95
Białko (g)
11.80
5.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
31.99
16.00
Węglowodany przyswajalne (g)
31.99
16.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
25.55
12.77
Tłuszcze nasycone (g)
14.37
7.18
Tłuszcze nienasycone (g)
11.18
5.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.26
1.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
111.13
55.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
27.45
13.73
Potas (mg)
98.59
49.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.24
33.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
213.00
106.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.93
7.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.07
1.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.35
0.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babcinych ciastek z maszynki 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babcinych ciastek z maszynki

Koszt składników
88.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
500 g
2,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
1000 g
1 opakowanie
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Cukier wanilinowy
12 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Soda oczyszczona
1 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Proszek do pieczenia
1 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
60 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 10
60.00
Za 60 szt.
Koszt składników
88.20