Babcine ciastka z maszynki
- Masło - 2,5 kostki (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 opakowanie (1000 g)
- Cukier puder (150 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (12 g)
- Soda oczyszczona (1 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka - 3 sztuki (60 szt.)
Przepis na babcine ciastka z maszynki krok po kroku
Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj posiekane masło, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 1 jajko i 3 żółtka.
Wyrób ciastko mikserem z hakiem.
Włóż na godzinę do lodówki.
Na maszynce do mięsa zamontuj nakładkę do ciastek.
Wciskaj ciasto do maszynki, a drugą ręką wyjmuj ciasteczka i układaj na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem).
Piecz w 180 st. C przez ok. 13 minut.
Więcej informacji na temat babcinych ciastek z maszynki
Babcine ciastka z maszynki to przepis z tradycją. Robiła je moja babcia, kiedy byłam mała. Teraz ja je robię dzieciom. Starałam się jak najbardziej odtworzyć przepis, który znalazłam w pożółkłym zeszycie po babci.
Przepis na babcine ciastka z maszynki nie jest skomplikowany, każdy poradzi sobie z przygotowaniem tych ciasteczek. Nawet osoby, które na co dzień nie pieką ciast ani ciastek powinny dać sobie radę z tym przepisem. Są to tradycyjne, najlepsze ciastka z maszynki, jakie jadłam. Przepisu nie modyfikowałam, jest to stary, bardzo prosty przepis.
Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo ciastek, ok. 4-5 blaszek, czyli ok. 120 ciasteczek. Można je schować do pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać przez kilka dni.
Ja zawsze angażuję córkę do pomocy przy pieczeniu. Daję jej część ciasta, rozwałkowuję na blacie i pozwalam foremkami wycinać różne kształty. Ciasteczka są tak łatwe w przygotowaniu, że nawet dzieci sobie z nimi poradzą.
Jak zrobić babcine ciastka z maszynki? Piekarnik nagrzewamy do 180 stoi (z termoobiegiem). Do wyrobienia ciasta używam miksera z hakiem, jest dużo szybciej niż ręcznie. Mąkę przesiewam przez sito, dodaję posiekane maso (polecam prawdziwe masło, zamiast margaryny), dodaję cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, 1 jajko i 3 żółtka. Całość wyrabiam mikserem, aż masa będzie gładka bez grudek. Ciasto powinno być elastyczne jak plastelina, jeżeli jest zbyt suche, należy dodać część białek, które pozostało z rozdzielania żółtek, jeśli zbyt mokre, dodajemy mąkę. Po wyrobieniu ciasto umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. W maszynce do mielenia mięsa montujemy przystawkę do ciastek. Ciasto wciskamy do maszynki, następnie drugą ręką wyjmujemy ciastka i układamy od razu na blaszce do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C przez ok. 13 min. Należy obserwować, czy już są upieczone. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Prawda, że szybkie i poste? Zachęcam do wypróbowania.
Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień. Przed podaniem warto je poruszyć cukrem pudrem.
Alergeny w babcinych ciastkach z maszynki
Lista alergenów dla Babcinych ciastek z maszynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na Babcine ciastka z maszynki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze babcinych ciastek z maszynki
Ciastka są bardzo kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.