Babcina zalewajka
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Zakwas na żurek (250 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Ziemniaki średnie (550 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na babciną zalewajkę krok po kroku
Boczek pokrój w kostkę i podziel na pół. Jedną połowę przełóż do garnka. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ok. 1 l wody i gotuj.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru z boczku i gotuj, aż będą miękkie.
Wymieszaj żur ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i wymieszany żur.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat babcinej zalewajki
Babcina zalewajka to pyszna, tradycyjna zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka. Ten sprawdzony przepis babci zawsze się udaje i zachwyca.
Ten prosty przepis na babciną zalewajkę wykonasz w kilka chwil. Boczek pokrój w kostkę i podziel na pół. Jedną połowę przełóż do garnka. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ok. 1 l wody i gotuj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru z boczku i gotuj, aż będą miękkie. Wymieszaj żur ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i wymieszany żur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić babciną zalewajkę. Taka zupa to świetny pomysł na posiłek, jeśli potrzebna Ci smaczna zupa.
Zalewajka to jedna z bardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Według historii to ona obroniła przed głodem i uratowała zdrowie Polaków podczas i po wojnie. Zupa ta po raz pierwszy powstała w Łodzi w XIX wieku. Stanowiła swego rodzaju codzienność w polskich domach. W zależności od możliwości zdobycia produktów mogła być przygotowana z dodatkiem marchwi lub grzybów. W dni bardziej świąteczne podawało się ją z dodatkiem zasmażki lub skwarków ze słoniny. Z czasem te ostatnie zmieniono na boczek lub kiełbasę. Wraz z pojawieniem się nowych produktów w polskich sklepach oprócz czosnku, soli i pieprzu zaczęto do zalewajki dodawać również liść laurowy oraz bulion.
W 2008 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim”. Wygląd tradycyjnej zalewajki opisywany jest jako jasnożółto-kremowy z widocznymi „okami” tłuszczu. Zupa ta powinna być gęsta, ale użyte w niej warzywa powinny być miękkie i nierozgotowane.
Alergeny w babcinej zalewajce
Lista alergenów dla babcinej zalewajki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze babcinej zalewajki
Zupy to bardzo dobry pomysł na danie obiadowe, które ma być sycące, ale również niskokaloryczne.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.