Arroz doce

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Arroz doce podane w szklankach. W oddali leżą świeże cytryny.
Arroz doce
Arroz doce to tradycyjny deser portugalski. Słodki gotowany ryż z dodatkiem mleka i skórki z cytryny, to doskonały pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
832 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto (300 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cytryna (100 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na arroz doce krok po kroku

W garnku rozpuść masło, dodaj ryż i podgrzewaj na małym ogniu aż ryż zrobi się biały.

Wlej 200 ml wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.

Wlej mleko i gotuj dalej.

Dodaj cukier i skórkę otartą z cytryny.

Zółtka ubij w misce i dodaj do gorącego ryżu, cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu.

Ryż podawaj w miseczkach posypany cynamonem.

Jak oceniasz przepis na arroz doce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat arroz doce

Arroz doce to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Danie przygotowywane jest na bazie ryżu gotowanego z dodatkiem mleka i skórki z cytryny. Słodki ryż można podać na śniadanie, kolację a także jako deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na ryż jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tej słodkiej potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, masło, cytryna, cukier, sól, żółtka jaj, mleko.

Jak zrobić arroz doce? W garnku rozpuść masło i dodaj ryż, podgrzewaj na małym ogniu, aż ryż zbieleje. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj mleko i gotuj jeszcze 15-20 minut. Dodaj cukier, skórkę z cytryny i wymieszaj. Ubij żółtka w misce i dodaj do ryżu, cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę. Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach posypany cynamonem.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Do tego typu dań nie nadaje się jednak użycie ryżu brązowego. Danie ma wysoki indeks glikemiczny, gdyż im bardziej rozgotowane ziarno ryżu tym łatwiejsza do strawienia jest zawarta w nim skrobia. Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym.

Podsumowując ryż na słodko to doskonała propozycja na pyszny deser. Pudding ryżowy sprawdzi się także podany na śniadanie lub słodką kolację. Jest to zdrowa alternatywa gotowych sklepowych słodyczy.

Alergeny w arroz doce

Lista alergenów dla arroz doce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze arroz doce

na 100g gotowej potrawy

Arroz doce to słodki deser zawierający sporą ilość cukru. Ryż jest doskonałym źródłem węglowodanów prostych, szybko podnoszą one poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
332.80
832.00
Białko (g)
4.53
11.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
35.60
88.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
19.82
49.54
Tłuszcze nasycone (g)
12.59
31.48
Tłuszcze nienasycone (g)
7.23
18.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
17.30
43.25
Szacunkowy indeks glikemiczny arroz doce 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania arroz doce

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
300 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 300 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cytryna
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
24.50