Arroz doce
- Ryż do risotto (300 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cytryna (100 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
Przepis na arroz doce krok po kroku
W garnku rozpuść masło, dodaj ryż i podgrzewaj na małym ogniu aż ryż zrobi się biały.
Wlej 200 ml wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.
Wlej mleko i gotuj dalej.
Dodaj cukier i skórkę otartą z cytryny.
Zółtka ubij w misce i dodaj do gorącego ryżu, cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu.
Ryż podawaj w miseczkach posypany cynamonem.
Więcej informacji na temat arroz doce
Arroz doce to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Danie przygotowywane jest na bazie ryżu gotowanego z dodatkiem mleka i skórki z cytryny. Słodki ryż można podać na śniadanie, kolację a także jako deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na ryż jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tej słodkiej potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, masło, cytryna, cukier, sól, żółtka jaj, mleko.
Jak zrobić arroz doce? W garnku rozpuść masło i dodaj ryż, podgrzewaj na małym ogniu, aż ryż zbieleje. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj mleko i gotuj jeszcze 15-20 minut. Dodaj cukier, skórkę z cytryny i wymieszaj. Ubij żółtka w misce i dodaj do ryżu, cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę. Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach posypany cynamonem.
Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Do tego typu dań nie nadaje się jednak użycie ryżu brązowego. Danie ma wysoki indeks glikemiczny, gdyż im bardziej rozgotowane ziarno ryżu tym łatwiejsza do strawienia jest zawarta w nim skrobia. Mleko krowie jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą tłuszczu, dzięki jego formie łatwo się przyswaja więc może być spożywany przez osoby mające problemy z woreczkiem żółciowym.
Podsumowując ryż na słodko to doskonała propozycja na pyszny deser. Pudding ryżowy sprawdzi się także podany na śniadanie lub słodką kolację. Jest to zdrowa alternatywa gotowych sklepowych słodyczy.
Alergeny w arroz doce
Lista alergenów dla arroz doce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze arroz doce
Arroz doce to słodki deser zawierający sporą ilość cukru. Ryż jest doskonałym źródłem węglowodanów prostych, szybko podnoszą one poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.