Aperol spritz
- Aperol (200 ml)
- Prosecco (300 g)
- Woda gazowana - pół szklanki (100 ml)
- Pomarańcza - pół sztuki (100 g)
Przepis na aperol spritz krok po kroku
Wszystkie składniki do zrobienia drinka muszą być mocno schłodzone.
Do dużych kieliszków wlej Aperol, dodaj prosecco i uzupełnij wodą.
Pokrój pomarańcze w plastry i umieść w kieliszkach.
Więcej informacji na temat aperol spritz
Aperol spritz to wspaniały pomysł na orzeźwiający koktajl na bazie prosecco. Drink pochodzi z Włoch i jest bardzo popularny na całym świecie. Przepis na aperol spritz jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Do jego wykonania potrzebne Ci będą następujące składniki: prosecco, Aperol, woda gazowana i pomarańcza, wszystkie produkty muszą być bardzo dobrze schłodzone.
Jak zrobić aperol spritz? Możesz go przygotować w dzbanku i rozlać do kieliszków jeśli przygotowujesz porcje dla więcej niż trzech osób pamiętaj wtedy oby odpowiednio zwiększyć proporcje które wynoszą 3 części prosecco, 2 części aperolu i 1 część wody. Nasz przepis jest na mniejszą ilość porcji więc przygotuj go bezpośrednio w kieliszku do Aperolu. Do kieliszka wlej Aperol, dodaj prosecco, dopełnij wodą i włóż plaster pomarańczy, podawaj ze słomką.
Prosecco to wino musujące o barwie białej lub różowej, produkowane w regionach Wenecji we Włoszech, w ostatnich latach prosecco mocno zyskało na popularności. Pierwsze wzmianki o produkcji Prosecco sięgają XII wieku. Od 2009 roku Prosecco jest chronioną nazwą dla wina pochodzącego z regionu Wenecja, wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Prosecco butelkuje się już gotowe nie musi ono dojrzewać w butelkach tak jak tradycyjny szampan. Wino możemy podzielić na cztery kategorie pod względem zawartości cukru do niego dodanego: brut, extra dry, dry, semi-sec. Z czego brut jest winem najbardziej wytrawnym a semi-sec najbardziej słodkim. Dodatek pomarańczy do drinka sprawia że drink jest delikatnie słodki oraz bardziej podkreślony jest smak gorzko słodkiego Aperolu.
Podsumowując smaczny domowy koktajl idealnie pasuje na imprezę z koleżankami. Drink jest dobry na gorące dni, szybko gasi pragnienie. Aperol spritz jest bardzo popularnym drinkiem lubianym przez kobiety na całym świecie.
Alergeny w aperol spritz
Lista alergenów dla aperol spritz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Prosecco
Wartości odżywcze aperol spritz
Koktajle alkoholowe nie powinny występować często w naszej diecie. Alkohol zawiera dużą ilość kalorii i sporo cukru. Powinny pamiętać o tym osoby na diecie redukcyjnej. Alkohol nie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.