Aperol spritz

Opublikowano: 22.09.2021 r., 17:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aperol spritz podany jest w ozdobnym kieliszku. W oddali widać kawałek pomarańczy.
Aperol spritz
Aperol spritz to najbardziej popularny drink na bazie prosecco i aperolu. Drink idealnie gasi pragnienie w gorące dni. Jest uwielbiany przez kobiety.
Przygotowanie 5 min
622 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Aperol (200 ml)
  • Prosecco (300 g)
  • Woda gazowana - pół szklanki (100 ml)
  • Pomarańcza - pół sztuki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słomki, kieliszek do aperolu

Przepis na aperol spritz krok po kroku

Wszystkie składniki do zrobienia drinka muszą być mocno schłodzone.

Do dużych kieliszków wlej Aperol, dodaj prosecco i uzupełnij wodą.

Pokrój pomarańcze w plastry i umieść w kieliszkach.

Jak oceniasz przepis na aperol spritz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat aperol spritz

Aperol spritz to wspaniały pomysł na orzeźwiający koktajl na bazie prosecco. Drink pochodzi z Włoch i jest bardzo popularny na całym świecie. Przepis na aperol spritz jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Do jego wykonania potrzebne Ci będą następujące składniki: prosecco, Aperol, woda gazowana i pomarańcza, wszystkie produkty muszą być bardzo dobrze schłodzone.

Jak zrobić aperol spritz? Możesz go przygotować w dzbanku i rozlać do kieliszków jeśli przygotowujesz porcje dla więcej niż trzech osób pamiętaj wtedy oby odpowiednio zwiększyć proporcje które wynoszą 3 części prosecco, 2 części aperolu i 1 część wody. Nasz przepis jest na mniejszą ilość porcji więc przygotuj go bezpośrednio w kieliszku do Aperolu. Do kieliszka wlej Aperol, dodaj prosecco, dopełnij wodą i włóż plaster pomarańczy, podawaj ze słomką.

Prosecco to wino musujące o barwie białej lub różowej, produkowane w regionach Wenecji we Włoszech, w ostatnich latach prosecco mocno zyskało na popularności. Pierwsze wzmianki o produkcji Prosecco sięgają XII wieku. Od 2009 roku Prosecco jest chronioną nazwą dla wina pochodzącego z regionu Wenecja, wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Prosecco butelkuje się już gotowe nie musi ono dojrzewać w butelkach tak jak tradycyjny szampan. Wino możemy podzielić na cztery kategorie pod względem zawartości cukru do niego dodanego: brut, extra dry, dry, semi-sec. Z czego brut jest winem najbardziej wytrawnym a semi-sec najbardziej słodkim. Dodatek pomarańczy do drinka sprawia że drink jest delikatnie słodki oraz bardziej podkreślony jest smak gorzko słodkiego Aperolu.

Podsumowując smaczny domowy koktajl idealnie pasuje na imprezę z koleżankami. Drink jest dobry na gorące dni, szybko gasi pragnienie. Aperol spritz jest bardzo popularnym drinkiem lubianym przez kobiety na całym świecie.

Alergeny w aperol spritz

Lista alergenów dla aperol spritz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Prosecco

Wartości odżywcze aperol spritz

na 100g gotowej potrawy

Koktajle alkoholowe nie powinny występować często w naszej diecie. Alkohol zawiera dużą ilość kalorii i sporo cukru. Powinny pamiętać o tym osoby na diecie redukcyjnej. Alkohol nie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
177.71
622.00
Białko (g)
0.19
0.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
18.54
64.90
Węglowodany przyswajalne (g)
18.20
63.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: aperol.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
1.57
5.50
Witamina B6 (mg)
0.01
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.43
22.50
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.08
Ryboflawina (mg)
0.01
0.05
Niacyna (mg)
0.15
0.51
Foliany (µg (mcg))
2.43
8.50
Beta karoten (µg (mcg))
10.14
35.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
5.57
19.50
Potas (mg)
63.57
222.50
Wapń (mg)
11.00
38.50
Fosfor (mg)
5.57
19.50
Magnez (mg)
5.57
19.50
Żelazo (mg)
0.14
0.47
Cynk (mg)
0.05
0.18
Miedź (mg)
0.05
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny aperol spritz 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania aperol spritz

Koszt składników
83.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Aperol
200 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
17.14
Za 200 ml
Prosecco
300 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 g
Woda gazowana
100 ml
pół szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 100 ml
Pomarańcza
100 g
pół sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Koszt składników
83.50