Aperol drink
- Prosecco (300 g)
- Aperol (150 ml)
- Gin (75 ml)
- Lód (50 g)
Przepis na aperol drink krok po kroku
W kieliszku umieść lód, wlej aperol, dodaj prosecco i dopełnij ginem.
Wymieszaj słomką.
Więcej informacji na temat aperol drink
Aperol drink to wspaniały pomysł na mocniejszą wersję popularnego drinka dla kobiet na bazie aperolu. Drink pochodzi z Włoch i jest bardzo popularny na całym świecie. Przepis na drinka z aperolem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Do jego wykonania potrzebne Ci będą następujące składniki: prosecco, Aperol, gin oraz pomarańcza i kostki lodu wszystkie produkty muszą być bardzo dobrze schłodzone.
Jak zrobić drinka z aperolem? Do szklanki włóż lód, wlej Aperol, dodaj gin i uzupełnij prosecco, dodaj plaster pomarańczy. Aperol drink to wersja bardzo wytrawnego drinka, którym zachwycić mogą się mężczyźni. Drink jest nieco gorzki, delikatnie przebija się w nim słodycz aperolu. Przygotuj go w nie wysokiej szklance z grubym dnem idealnie sprawdzi się szklanka typu old fashioned.
Aperol to włoskiego pochodzenia alkohol podawany aby pobudzić apetyt przed posiłkiem. Ze względu na swój gorzki smak, który wpływa na wydzielanie soków żołądkowych. Podstawowymi produktami, z których produkuje się Aperol jest goryczka, gorzka pomarańcza oraz rabarbar. Jest to alkohol średnio mocny, zawartością alkoholu przypomina wina (11%).
Prosecco to wino musujące o barwie białej lub różowej, produkowane w regionach Wenecji we Włoszech, w ostatnich latach prosecco mocno zyskało na popularności. Pierwsze wzmianki o produkcji Prosecco sięgają XII wieku. Od 2009 roku Prosecco jest chronioną nazwą dla wina pochodzącego z regionu Wenecja, wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Prosecco butelkuje się już gotowe nie musi ono dojrzewać w butelkach tak jak tradycyjny szampan. Wino możemy podzielić na cztery kategorie pod względem zawartości cukru do niego dodanego: brut, extra dry, dry, semi-sec. Z czego brut jest winem najbardziej wytrawnym a semi-sec najbardziej słodkim.
Podsumowując domowy drink idealnie sprawdzi się na imprezę dla mężczyzn. Aperol drink to dobry pomysł na wytrawną wersję popularnego Aperol Spritz dla mężczyzn. Proporcje do przygotowania drinka są następujące 2 części prosecco, 1,5 część aperolu i 0,5 części ginu.
Alergeny w aperol drink
Lista alergenów dla aperol drink przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Prosecco
Wartości odżywcze aperol drink
Drinki z dodatkiem alkoholu powinny występować w naszym jadłospisie jak najrzadziej. Alkohol jest bardzo kaloryczny dlatego unikać powinny go osoby na diecie redukcyjnej. Alkohol obciąża naszą wątrobę.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.